ROADPOL - Pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

Slika /ikone/pojas.jpg

Na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 6. do 12. ožujka 2023. godine provoditi će se pojačani nadzor  korištenja sigurnosnog pojasa

Foto: Ilustracija

U prometnim nesrećama tijekom 2022. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke sigurnosni pojas koristilo je 87,1 posto sudionika prometnih nesreća odnosno 1.830 sudionika od ukupno 2.101 sudionika koji su ga trebali koristiti.
 
Naglašavamo da su dvije osobe smrtno stradale i sedam osoba je teško ozlijeđeno, a isti nisu koristili sigurnosni pojas. Jedno dijete koje nije bilo smještano u dječjoj autosjedalici zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok je je četvero zadobilo lake tjelesne ozljede.
 
Tijekom prva dva mjeseca 2023. godine sigurnosni pojas koristilo je 249 od 289 sudionika prometnih nesreća odnosno 86,1 posto. Troje sudionika, koje nije koristilo sigurnosni pojas, zadobilo je teške, a troje lake tjelesne ozljede.
 
Policijski službenici su tijekom prva dva mjeseca 2023. godine u nadzoru prometa sankcionirali 339 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima te 32 prekršaja nepravilnog prijevoza djece u vozilima.
 
Kako nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepravilan prijevoz djece u vozilima pridonosi stradavanja osoba u prometnim nesrećama, u cilju smanjenja stradavanja osoba u prometnim nesrećama te daljnjeg poboljšanja stanja sigurnosti, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od 6. do 12. ožujka 2023. godine provoditi će se pojačani nadzor  korištenja sigurnosnog pojasa.
 
U sklopu pojačanog nadzora u utorak, 7. ožujka u  suradnji s Policijskom upravom virovitičko-podravskom i međimurskom provesti će se akcija nadzora korištenja sigurnosnog pojasa.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora, policijski službenici će vršiti nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva od strane vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Posebna pozornost biti će posvećena pravilnom prijevozu djece u vozilima.
 
Podsjećamo, da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve.
 
Napominjemo da se djeca niža od 150 cm u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila.
 
Tijekom provedbe pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, policijski službenici sankcionirati će i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.
 
 

Najave | Promet i vozila