Savjeti vozačima tijekom novogodišnjih blagdana

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/policajac01.jpg

Kako se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, ovim putem ponovno upozoravamo na činjenicu da je najviša dopuštena količina alkohola u krvi 0,50 g/kg.

Foto: Ilustracija

Kako se na dočecima Nove godine konzumiraju veće količine alkoholnih pića, ovim putem ponovno upozoravamo na činjenicu da je najviša dopuštena količina alkohola u krvi 0,50 g/kg. Posebno ističemo kako za mlade vozače (vozači starosne dobi od 16 do 24 godina) nije dopušteno upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dopuštena koncentracija od 00,00 g/kg alkohola u organizmu. 

Preporučamo vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, odnosno da se u društvu odredi jedna osoba koja će biti vozač i koja će upravljati vozilom a koja neće konzumirati alkoholna pića. Ukoliko ne postoji mogućnost za određivanje „izabranog“ vozača, preporučujemo da se pozove drugog vozača koji nije konzumirao alkohol ili da se koriste usluge taxi-službe. 

Građane ujedno upozoravamo da se uvijek nalaze u vozilu kojim upravlja osoba koju poznaju i za koju znaju kakve su joj vozače sposobnosti, te da ne sjedaju u vozila kojima upravljaju vozači koji su pod utjecajem alkohola. 

Na sve vozače apeliramo da poštuju ograničenja brzine kretanja i da vožnju prilagode osobinama i stanju kolnika (zavoj, uzbrdica, nizbrdica, nadvožnjak, mokar kolnik i drugo). 

Ovim putem, apeliramo i na pješake da se kreću nogostupima i pješačko -biciklističkim stazama, a ukoliko njih nema da se kreću lijevom stranom ceste kako bi na vrijeme uočili motorno vozilo i po potrebi se maknuli s kolnika. Također ih molimo da nose odjeće svjetlijih boja i reflektirajućih materijala kako bi bili što uočljiviji, te da se ne kreću cestom nakon što su konzumirali alkoholna pića. 

Bicikliste upozoravamo na obavezno korištenje pješačko - biciklističkih staza, te na obavezno korištenje svjetala noću (od sumraka do svanuća). Kao i na ostale vozače, i na vozače bicikala apeliramo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu, te da noću obavezno koriste reflektirajuće prsluke. 

Danas, 30. prosinca, policijski službenici Policijske uprave vršiti će pojačani nadzor prometa na državnim cestama broj 41 i broj 43 s posebnim naglaskom na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, poštivanje ograničenja brzine i nadzor teretnih vozila.



Stranica