Savjeti za pravilno korištenje autosjedalica

Slika /PU_KK/Vijesti/2020/03/11.3. autosjedalice (1).jpg

Svojim primjerom pokažite da vam je stalo do vašeg zdravlja i zdravlja vašeg djeteta – koristite autosjedalicu, uvijek i bez iznimke

Foto: Ilustracija

Temeljem učestalih upita građana o korištenju dječjih autosjedalica podsjećamo da se autosjedalice trebaju koristiti u skladu s uputama proizvođača, da njihovo pravilno korištenje smanjuje rizik pogibije djeteta u prometnoj nesreći te zadobivanja teških tjelesnih ozljeda i više od 90 posto. Da bi autosjedalica bila pravilno korištena važno je da ona odgovara stupnju tjelesnog razvoja djeteta, da je pravilno pričvršćena i da je dijete pravilno vezano.
 
Roditelji često griješe obzirom da autosjedalicu koriste samo na dužim putovanjima, dok dijete na kraćoj relaciji npr. do trgovine ili vrtića, ne vežu za to predviđenim pojasom u autosjedalici. Uvijek kad prevozite djecu imajte na umu da se prometne nesreće ne događaju nekom drugom, već se iste mogu dogoditi u svakom trenutku baš Vama, stoga koristite autosjedalice jer one spašavaju život i smanjuju mogućnost ozbiljnijih ozljeda kod djece. Roditelji i odrasle osobe koji djecu prevoze na nepravilan način svjesno ugrožavaju njihovo zdravlje.
 
Dječje autosjedalice su prilagođene i dizajnirane ovisno o stupnju tjelesnog razvoja djeteta, čime je omogućeno pružanje najbolje zaštite u vozilu u trenutku sudara ili naglog kočenja.
 
Dječja autosjedalica treba imati oznaku atesta sigurnosti Regulative 44/04 ili Regulative 129 Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu. Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama propisano je da je takav atest obavezan za sve autosjedalice na hrvatskom tržištu.
 
 
                OZNAKE ATESTA REGULATIVA NALIK SU NA:


 
Autosjedalice koje se postavljaju u smjer koji je suprotan smjeru vožnje sigurnije su za dijete od onih koje se postavljaju u smjeru vožnje. Razlog tome je što su djetetove kosti krhke, nerazvijene i lako lomljive, te u trenutku sudara djetetova glava i vrat trpe veliko opterećenje. Smještanjem djeteta u autosjedalicu u smjer koji je suprotan smjeru vožnje omogućava u slučaju prometne nesreće, da sile sudara koje pritišću glavu, vrat i kralježnicu rasporede po cijeloj dužini naslona i svode ozljede na minimum. Sukladno Regulativi R129 autosjedalice u smjeru suprotnom od smjera vožnje koriste se za dijete od rođenja do 15 mjeseci starosti.
 
Kod smještaja autosjedalica u vozilo za novorođenčad (grupa 0 i 0+)– optimalan nagib za postavljanje je oko 45 stupnjeva u odnosu na tlo, a za djecu stariju od šest mjeseci je optimalan nagib oko 60 stupnjeva.
 
Autosjedalica koja je dobro pričvršćena ne smije se pomicati više od dva centimetra lijevo-desno ukoliko se istu primi kod utora gdje je povučen donji dio pojasa.
 
Trake pojasa autosjedalice kod novorođenčadi (autosjedalice u smjeru suprotnom od smjera vožnje) treba provući kroz utore prema uputama proizvođača, a one su obično u visini ramena ili malo ispod djetetova ramena. Kod autosjedalica koje su postavljene u smjeru vožnje, trake pojasa postavljaju se u visini ramena ili malo iznad djetetova ramena.
 
Prilikom vezivanja djeteta, trake pojasa ne smiju biti zavrnute i labave, već zategnute da između djetetova prsnog koša i trake pojasa stane samo jedan prst.
 
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da sva djeca niža od 150 centimetara trebaju biti vezana u autosjedalici prikladnoj njihovom uzrastu. Iznimno se dijete visoko između 135 i 150 centimetara može vezati sigurnosnim pojas ukoliko je dijete pravilno vezano sigurnosnim pojasom za odrasle i samo na stražnjem sjedalu.
 
Najsigurnija mjesta za prijevoz djece u vozilima su stražnja sjedala, dok je prednje suvozačevo mjesto najopasnije za dijete, pa čak i kad je dijete vezano u autosjedalici. Razlog tome je što u prednji dio vozila najčešće dolazi do udaraca, lomova vjetrobranskog stakla, kao i ulijetanja različitih predmeta u vozilo (drvo, plastični i metalni dijelovi, vjetrobransko staklo i dr.) čime je izražen velik rizik od ozljeda. Stražnja sjedala pružaju dodatnu zaštitu jer su dalje od točke udarca.
 
Apeliramo na sve vozače, odnosno roditelje, da od prvih dana djetetovog života koriste na pravilan način autosjedalicu i da ne ugrožavaju život djeteta. Svojim primjerom pokažite da vam je stalo do vašeg zdravlja i zdravlja vašeg djeteta – koristite autosjedalicu, uvijek i bez iznimke, te uvijek koristite sigurnosni pojas.
 
U slučaju nedoumica oko korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice, možete se obratiti udruzi „RODA – roditelji u akciji“ ili Odsjeku za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke, gdje ćete dobiti savjete o pravilnom korištenju autosjedalica.
 
 

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje