Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

Slika /ikone/policija natpis2.jpg

Apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu

Foto: Ilustracija

Ponovno podsjećamo vozače da upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića povećava mogućnost izazivanja prometnih nesreća i stradavanja u istima. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, odnosno da upravljanje vozilom prepuste dogovornom vozaču ili drugoj osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače te ih podsjećamo na ograničenja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Nadalje, apeliramo na vozače motornih vozila, naročito vozače osobnih automobila da smanje brzinu kretanja svojih vozila i povećaju međusobni razmak te da pravovremeno započnu smanjivati brzinu svojih vozila odnosno da izbjegavaju nagla kočenja. Vozače molimo da ne vrše pretjecanja vozila na dionicama cesta gdje nemaju dobru preglednost prometnice te da ne ulijeću u „škare“.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima moraju koristiti sigurnosni pojas, a djeca se moraju prevoziti pravilno smještena u adekvatno postavljene autosjedalice.
Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Također, vozači mopeda i motocikala smiju upravljati onom vrstom vozila za koje posjeduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije. Pozivamo ih na poštivanje prometnih propisa i znakova, a posebice onih koji se odnose na ograničenje brzine kretanja vozila, pretjecanje, obilaženje, poštivanje prednosti prolaska, nekonzumaciju alkoholnih pića i korištenje homologirane zaštitne motociklističke kacige, tehničku ispravnost i registraciju mopeda i motocikala te ispravno postavljenu registarsku pločicu.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila