Sažetak prometnih nesreća

Slika /ikone/1policija natpis.jpg

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježena je prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom

Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježena je prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepropisno skretanje, nepropuštanje pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu i nepropisno pretjecanje.

U jednoj prometnoj nesreći vozač je napustio mjesto događaja prometne nesreće s ozlijeđenom osobom, naknadno je pronađen i uhićen te će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak.
 
Dobro je podsjetiti
 
  • U slučaju događanja prometne nesreće s poginulom ili ozlijeđenom osobom, sudionici su dužni ostati na mjestu prometne nesreće i samo se privremeno udaljiti radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama u prometnoj nesreći ili ako je njima samima potrebna liječnička pomoć, te radi obavještavanja policije o događaju.
  • Potom je potrebno poduzeti moguće radnje radi otklanjanja novih opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i omogućavanja normalnog toka prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu prometne nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa.
  • Nakon obavještavanja policije o događaju treba pričekati dolazak policijskog službenika koji obavlja očevid.
  • Vozač koji napusti mjesto prometne nesreće s poginulom ili ozlijeđenom osobom kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320,00 do 2650,00 eura ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila koji ne ostane na mjestu prometne nesreće.
  • Vozaču koji je proglašen krivim za prekršaj iz članka 175 stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 12 mjeseci.
  • Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuje šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za prekršaj iz stavka 3. ovoga članka.


Pisane vijesti | Promet i vozila