Sigurnost cestovnog prometa u prvom tromjesečju 2015. godine

Slika PU_KK/Vijesti/2015/04/auto_policija06.jpg

Tijekom prva tri mjeseca ove godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 118 prometnih nesreća, od čega prometna nesreća s poginulom osobom, 43 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 74 nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.  

Foto: Ilustracija

Tijekom prva tri mjeseca ove godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 118 prometnih nesreća, od čega prometna nesreća s poginulom osobom, 43 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 74 nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

U ovim prometnim nesrećama sudjelovalo je 257 osoba, od čega je stradalo 60 osoba. Smrtno je stradala jedna osoba, 14 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 45 osoba lakše ozlijeđeno.

U odnosu na prva tri mjeseca prošle godine ukupan broj prometnih nesreća smanjen je za 10 nesreća ili 8 %. Broj prometnih nesreća s poginulim osobama je povećan, jer u prva tri mjeseca prošle godine nije bilo poginulih osoba u prometnim nesrećama.  Broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama je smanjen za dvije nesreće ili 4 %, a broj prometnih nesreća s materijalnom štetom smanjen je za devet nesreća ili 11 %.

Broj stradalih osoba smanjen je za jednu osobu ili 2 %, pri čemu je broj smrtno stradalih osoba povećan za jednu osobu, a broj teško ozlijeđenih za četiri osobe ili 40 %, dok je broj lakše ozlijeđenih osoba smanjen za 12 % ili šest osoba.

Najčešće okolnosti događanja prometnih nesreća bile su nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila, te oduzimanje prednosti prolaska. Velik broj vozača je u prometnim nesrećama sudjelovao pod utjecajem alkohola.

Uslijed neprimjerene i neprilagođene brzine zabilježena je 41 prometna nesreća ili 35 % prometnih nesreća, od čega 19 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama teško je ozlijeđeno devet osoba, a lakše su ozlijeđene 22 osobe.

Zbog nepoštivanja prava prvenstva prolaska zabilježeno je 25 prometnih nesreća ili 21 % prometnih nesreća, od čega 10 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama teškoje ozlijeđena jedna osoba, a lakše je ozlijeđeno 12 osoba.

U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola sudjelovalo je 36 sudionika odnosno 14 % sudionika prometnih nesreća je bilo pod utjecajem alkohola. Pod utjecajem alkohola bilo je 30 vozača odnosno 17 % vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama bilo je pod utjecajem alkohola.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 34 prometne nesreće ili 29 % prometnih nesreća, od čega prometnu nesreću s poginulom osobom i 13 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, teško je ozlijeđeno pet osoba, a lakše je ozlijeđeno 13 osoba.

Mladi vozači prouzročili su 16 prometnih nesreća ili 13 % prometnih nesreća od čega  sedam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U nesrećama je jedan mladi vozač teško ozlijeđen, dok je sedam mladih vozača lakše ozlijeđeno. Pod utjecajem alkohola bilo je sedam mladih vozača koji čine 29 % mladih vozača.

Vozači mopeda sudjelovali su u dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dva vozača mopeda lakše ozlijeđena.  Prometne nesreće vozača motocikala nisu zabilježene. Od dva vozača mopeda koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, zaštitnu kacigu koristio je jedan vozač.

Kako bi se stanje sigurnosti dodatno poboljšalo odnosno i nadalje smanjivao broj prometnih nesreća, svim sudionicima u prometu, a posebice vozačima motornih vozila savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja nije konzumirala alkoholna pića i posjeduje valjanu vozačku dozvolu, da koriste usluge taxi službe ili javnog prijevoza.

Vozačima motornih vozila, posebice osobnih automobila i motocikala, savjetujemo da poštuju ograničenja brzina kretanja izražena prometnim znakovima ili prometnim pravilima. Ujedno podsjećamo na nužnost prilagodbe brzine kretanja stanju kolnika, karakteristikama prometnice, gustoći prometa, prometnim znacima, vremenskim prilikama, te događajima na prometnici i u njenoj neposrednoj blizini.

Kako se svaka treća prometna nesreća dogodi uslijed nepropisne ili neprilagođene brzine kretanja, te kako u ovim nesrećama strada velik broj osoba, zbog poboljšanja stanja sigurnosti, u razdoblju od 13. do 19. travnja na području Policijske uprave, ali i na području Republike Hrvatske, ali i Europske unije, vršiti će se pojačani nadzor brzine kretanja. U sklopu pojačanog nadzora, dana 16./17. travnja provoditi će se 24-satna akcija nadzora brzine kretanja vozila na području cijele države.                

Najčešći razlog oduzimanja prednosti prolaska je nepoštivanje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“, te uskraćivanje prvenstva prolaska vozaču koji dolazi iz suprotnog smjera i zadržava smjer svog kretanja.

Podsjećamo da je svaki vozač dužan postupiti sukladno prometnim znakovima kojima se regulira promet na raskrižju, a posebice sukladno postavljenom prometnom znaku „Obavezno zaustavljanje“.

Na raskrižju cesta iste važnosti vozač je dužan propustiti vozilo koje nailazi s njegove desne strane. Vozač vozila koje skreće ulijevo dužan je propustiti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, zadržava smjer svojeg kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim prometnim znakom nije drukčije određeno.

Ukoliko vozač ulazi vozilom na cestu koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom.

Dolaskom povoljnijih vremenskih uvjeta na prometnicama će se povećati broj vozača mopeda i motocikala, ali i bicikala i pješaka.

Vozače mopeda i motocikala pozivamo da prije sudjelovanja u cestovnom prometu izvršiti provjeru tehničke ispravnosti svojih vozila, te ih ujedno pozivamo da se odazovu preventivnoj akciji Dani tehničke ispravnosti motocikala i mopeda 2015.

Preventivna akcija Dani tehničke ispravnosti motocikala i mopeda 2015. provesti će se u razdoblju od 20. do 25. Travnja, a za vrijeme njenog trajanja vlasnici odnosno vozači mopeda i motocikala mogu u stanicama za tehničke preglede na području cijele Republike Hrvatske izvršiti tehničke preglede ispravnosti svojih vozila. Cilj akcije je smanjenje broja tehnički neispravnih mopeda i motocikala u prometu.

Vozačima mopeda i motocikala, kao i osobama koje će se prevoziti na rečenim vozilima, savjetujemo da obavezno koriste homologirane zaštitne kacige. Zaštitnu kacigu potrebno je pravilno pričvrstiti.

Vozačima mopeda i motocikala savjetujemo da prilikom vršenja pretjecanja i obilaženja drugih sudionika u prometu vode računa o svojoj sigurnosti ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu, te da izbjegavaju „škare“, pretjecanja na nepreglednim mjestima, te da druge sudionike u prometu ne obilaze i pretječu s desne strane.

Vozačima ostalih motornih vozila savjetujemo da prilikom sudjelovanja u prometu na cestama posebnu pozornost posvete vozačima mopeda i motocikala. Posebice trebaju poštivati pravo prvenstva prolaska vozača mopeda ili motocikala kroz raskrižja sukladno stvarno postavljenoj prometnoj signalizaciji, te prilikom skretanja provjeriti „mrtvi kut“. Nisu rijetke prometne nesreće u kojima dolazi do naleta osobnih automobila na vozače motocikala koji ih pretječu jer vozač osobnog automobila nije provjerio tko se kreće iza njega.

Mlade vozače ponovno podsjećamo da za njih vrijede ograničenje od 0,00 g/kg alkohola u organizmu, te da ne smiju upravljati osobnim automobilima snage motora iznad 80 kW.



Stranica