Sigurnost prometovanja motocikala i mopeda

Slika PU_KK/Vijesti/MtcMopedi.jpg

Foto: Ilustracija

U dosadašnjem dijelu 2018. godine na području PU koprivničko-križevačke zabilježeno je 3,3 posto više prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. (2018. – 370, 2017. – 358).

Broj smrtno stradalih osoba je na istoj razini (6), a broj teško stradalih osoba je povećan za 33 posto (2018. – 36 osoba, 2017. – 27 osoba). Osim toga, zabilježeno je povećanje lako ozlijeđenih osoba za 20 posto (2018. – 172 osobe, 2017. – 143 osobe).

Vozači mopeda i motocikala sudjelovali su tijekom ove godine u 18 prometnih nesreća, od čega u tri nesreće s poginulim osobama, 13 s ozlijeđenim osobama i dvije nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama stradalo je 17 vozača mopeda i motocikala, od čega su tri vozača motocikla smrtno stradala, četiri vozača mopeda i vozač motocikla su teže ozlijeđeni, a četiri vozača mopeda i pet vozača motocikala su lakše ozlijeđena.

U odnosu na isto razdoblje 2017. godine vidljivo je da je broj stradalih vozača mopeda i motocikala, te njihovih putnika povećan za 6,2 posto.

Najčešće okolnosti prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala bile su oduzimanja prednosti prolaska (5), brzina neprimjerena uvjetima (3) i nepropisno kretanje vozila na kolniku (2).

Od 19 vozača mopeda i motocikala i njihovih putnika, zaštitnu kacigu nije koristio jedan vozač mopeda, dok u istom razdoblju 2017. godine od 23 osobe koje su trebale koristiti zaštitnu kacigu, istu nisu koristile dvije osobe.

Vozačima mopeda i motocikala skrećemo pozornost da prije nego što započnu sudjelovati u cestovnom prometu, izvrše provjeru tehničke ispravnosti sustava za svjetlosnu signalizaciju, kočenje i upravljanje mopeda i motocikala, a posebice pneumatika.

Podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige, te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. Stoga je bitno da su oni kvalitetni i da veličinom odgovaraju vozaču.

Kaciga koju koriste vozači mopeda i motocikala, i putnici koje oni prevoze, mora biti propisna, homologirana i pravilno pričvršćena.

Kako bismo smanjili stradavanje ove kategorije sudionika u prometu, apeliramo na vozače mopeda i motocikala, kao i na osobe koje prevoze, da prilikom vožnje:

-        obavezno koriste zaštitnu kacigu,
-        ne upravljaju ovim kategorijama vozila prije stjecanja prava odnosno bez položenog vozačkog ispita,
-        ne konzumiraju alkoholna pića prije i tijekom vožnje,
-        poštuju ograničenja brzine kretanja,
-        ne kreću naglo iz mjesta (tzv. „startanje“) i da ne koče naglo i nepotrebno,
-        ne vrše preinake na svojim vozilima kojima pojačavaju snagu motora ili povećavaju razinu buke,
-        na vozilu imaju upaljena svjetla,
-        ne prevoze djecu na mopedu i motociklu,
-        ne prevoze više osoba na vozilu od onog broja koji je upisan u prometnu dozvolu,
-        ne sjedaju na moped ili motocikl ukoliko su umorni i pod utjecajem lijekova,
-        vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila, te važnosti prometne dozvole i osiguranja vozila,
-        pravovremeno ostale sudionike u prometu obavijeste o promjeni smjera kretanja ili zaustavljanja.

Vozače motornih vozila pozivamo da prilikom sudjelovanja u prometu posebnu pozornost posvete vozačima mopeda i motocikala, posebice da prilikom vožnje u slijedu i usporedne vožnje prilikom pretjecanja ostavljaju dovoljan razmak između svog vozila i vozača mopeda ili motocikla kojeg prestižu, da poštuju pravo prvenstva prolaska vozača mopeda ili motocikala kroz raskrižja sukladno stvarno postavljenoj prometnoj signalizaciji, te da prilikom skretanja provjere „mrtvi kut“ obzirom da nisu rijetke prometne nesreće u kojima dolazi do naleta motornih vozila na vozače motocikala koji ih pretječu jer vozač motornog vozila nije provjerio tko se kreće iza njega.



Pisane vijesti