Sigurnost prometovanja motocikala i mopeda

Slika PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

Tijekom svibnja i lipnja 2012. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala, od čega je nesreća s poginulom osobom i devet nesreća s ozlijeđenim osobama.

Foto: Ilustracija

Tijekom svibnja i lipnja 2012. g. na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 11 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala, od čega nesreća s poginulom osobom i devet nesreća s ozlijeđenim osobama.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala smanjen je za šest nesreća (2011. g. – 17), pri čemu je broj prometnih nesreća s poginulim osobama smanjen za jednu nesreću (2011. – 2), a broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen za četiri nesreće (2011. – 13).

U ovim nesrećama stradalo je deset od ukupno 13 mopedista i motociklista, od čega je vozač motocikla smrtno stradao, četiri vozača motocikla su teško ozlijeđena, dok su čeiri vozača mopeda i jedan putnik na motociklu lakše ozlijeđeni.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj smrtno stradalih motociklista smanjen je za jedan (2011. – 2), broj teško ozlijeđenih je ostao isti, dok je broj lakše ozlijeđenih smanjen za dvije osobe (2011. – 8).

Vozači mopeda i motocikala prouzročili su osam prometnih nesreća, pri čemu su u pet nesreća uzroci bili neprilagođena brzina te po jedna nepropisna brzina, nepropisno mimoilaženje i  oduzimanje prednosti prolaska.

Zaštitnu kacigu koristila su četiri mopedista i šest motociklista, a pod utjecajem alkohola bila su dva vozača mopeda i vozač motocikla.

Vozač mopeda koji nije koristio zaštitnu kacigu lakše je ozlijeđen. Od dva vozača motocikala koji nisu koristili zaštitnu kacigu jedan vozač je smrtno stradao a drugi je teško ozlijeđen.

Kako se u narednom razdoblju ne bi povećao broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači mopeda i motocikala, odnosno broj stradalih vozača mopeda i motocikala, kao i osoba koje oni prevoze, pozivamo vozače mopeda i motocikala, ali i vozače osobnih i teretnih automobila, traktora i bicikala, da budu obazriviji prilikom sudjelovanja u prometu.

Pošto vozači mopeda i motocikala osim zaštitne kacige nemaju nikakvu drugu zaštitu ponovno podsjećamo na nužnost njenog korištenja. Tijekom ljeta velik broja vozača mopeda i motocikala upravlja vozilima bez zaštitne kacige na glavi, pri čemu se pravdaju velikim vrućinama, ne vodeći pri to računa o svojoj sigurnosti.

Vozači mopeda i motocikala i putnici koje oni prevoze moraju za vrijeme vožnje koristiti zaštitnu kacigu koja mora biti propisana, homologirana i pravilno pričvršćena.

Za vozače mopeda i motocikala glede uključivanja u promet, skretanja, pretjecanja, obilaženja, isključivanja iz prometa i parkiranja vrijede ista pravila kao i za sve ostale vozače.

Vozače motocikala upozoravamo na nužnosti poštivanja ograničenja brzina kretanja neovisno o tome da li je brzina kretanja ograničena prometnim znakom ili prometnim propisom.

Vozačima motocikala i mopeda, kao i ostalim vozačima, savjetujemo da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Ponovno podsjećamo da mopedi i motocikli kojima se sudjeluje u prometu na cesti moraju biti tehnički ispravni, registrirani i osigurani, te da vozači mogu upravljati samo onom kategorijom vozila, odnosno mopedom i motociklom, za koju su im  izdane vozačke dozvole.



Stranica