Stanje sigurnosti u cestovnom prometu i savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu

Slika PU_KK/Vijesti/2017/04/pol.vozilo.bmp

Tijekom razdoblja siječanj – svibanj ove godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 210 prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s poginulim osobama, 79 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 127 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija 

Tijekom razdoblja siječanj – svibanj ove godine na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 210 prometnih nesreća, od čega četiri prometne nesreće s poginulim osobama, 79 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 127 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama sudjelovalo je 448 osoba, a stradale su 103  osobe. Smrtno je stradalo pet osoba, 18 osoba je teško ozlijeđeno, dok je 80 osoba lakše ozlijeđeno.

U odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine ukupan broj prometnih nesreća smanjen je za 20 nesreće ili 9 posto. Broj prometnih nesreća s poginulim osobama smanjen je za jednu nesreću ili 20 posto, a broj prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama smanjen je za 11 prometnih nesreća ili 12 posto. Ukupan broj stradalih osoba je smanjen za 42 osobe ili 29 posto. Broj smrtno stradalih osoba je ostao na istoj razini. Smanjen je broj teško ozlijeđenih osoba za 13 osoba ili 42 posto, te lakše ozlijeđenih 29 osoba ili 27 posto.

U lipnju prošle godine zabilježene su dvije prometne nesreće s poginulim osobama u kojima su smrtno stradali pješakinja i vozač motocikla. Stradavanje vozača motocikla zabilježeno je tijekom moto-skupa na Šoderici.

Kako tijekom lipnja ove godine ne bi zabilježili prometne nesreće s najtežim posljedicama, posebice tijekom odvijanja javnih manifestacija koje nam predstoje, sve sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez i međusobno uvažavanje. Posebno ističemo nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja izraženih prometnim propisima i prometnim znakovima, ali i važnost smanjenja brzine odnosno prilagodbe brzine kretanja vozila u slučaju veće frekvencije vozila na cestama, povećanog broja vozač bicikala i pješaka na cestama, u zoni javnih okupljanja, približavanja opasnim zavojima, prijevojima i raskrižjima, te posebice iznenadnim kišnim oborinama uslijed kojih su kolnici mokri i klizavi. Osobama koje su konzumirale alkoholna pića ne savjetujemo da upravljaju motornim vozilima već da koriste usluge taksi vozila i javnog prijevoza, da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom ili da vozilo ostave pravilno pakrirano na parkiralištu i nogostupom se pješice upute kući. Mladima, ali i svima ostalima koji će u društvu izaći, savjetujemo da međusobno odrede dogovornog vozača – osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koja tijekom izlaska ne konzumira alkoholna pića poradi toga što upravlja vozilom.

Za poseban oprez molimo mlade vozače, te ih podsjećamo da je njima dopuštena koncentracija alkohola u organizmu od 0,00 g/kg. Sve vozače, a posebice mlade vozače i vozače starije životne dobi, molimo da prilikom uključivanja u promet, obilaženja, pretjecanja, vožnje unatrag i skretanja vode računa, kako o svojoj, tako i o sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Napominjemo, da su vozači prilikom skretanja dužni uključiti odgovarajuće pokazivače smjera, a prilikom vožnje unazad dužni su uključiti sva četiri pokazivača smjera.

Sve sudionike u prometu molimo da postupaju sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima i svjetala semafora, a vozače da se s povećanom pozornošću približavaju obilježenih pješačkim prijelazima kako bi se mogli pravovremeno zaustaviti i propustiti pješake.

Vozače motocikala i mopeda, kao i putnike koje prevoze, podsjećamo na obavezno korištenje homologiranih zaštitnih kaciga, ali i na pravilno pričvršćivanje ovih kaciga na glavu. Apeliramo na vozače da ne upravljaju motocikilima i mopedima ukoliko nemaju valjanu vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije ili ukoliko im traje zaštitna mjera zabrane upravljanja, te da upravljaju samo onim vozilima koja su tehnički ispravna, registrirana i osigurana. Vozačima motocikala savjetujemo da izbjegavaju pretjecanja na nepreglednim mjestima i ulijetanja u „škare“.

Bicikliste i pješake podsjećamo na obavezno korištenje postojećih biciklističkih staza i nogostupa, te dodatno obilježavanje u vidu reflektirajuće odjeće, prsluka ili materijala kako bi bili što vidljiviji. Ujedno ih molimo, da prije nego što prijeđu ceste, zastanu i uvjere se da istu mogu sa sigurnošću prijeći.

Zasebno apeliramo na roditelje da ne dozvole svojoj djeci igru na kolniku, te maloljetnicima upravljanje kategorijama vozilima za koje ne posjeduju vozačke dozvole. Ujedno podsjećamo roditelje, da djeca tijekom prijevoza u motornim vozilima moraju biti adekvatno smještena u odgovarajuće autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom. 

Vozače i putnike u motornim vozilima podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa. Sve vozače molimo da tijekom upravljanja vozilima ni na koji način ne koriste mobitele, kako ne bi sebe ali i druge doveli u opasnosti.

Sve sudionike molimo da poštuju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju u vezi zatvaranja prometnica radi održavanja manifestacija na cestama, te da postupaju sukladno znacima policijskih službenika i jedinica prometne mladeži koji će regulirati prometom ili biti u pratnji sudionika manifestacija.



Stranica