Stanje sigurnosti u cestovnom prometu u prva četiri mjeseca

Slika /ikone/policajac-stop palica.jpg

Obzirom na negativan trend događanja prometnih nesreća i stradavanja sudionika u istima, ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu na dosljedno poštivanje prometnih propisa i prometnih znakova

Foto: Ilustracija

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko-križevačko u prvih četiri mjeseca 2022. godine vidljivo je, u odnosu na isti vremenski period 2021. godine povećanje ukupnog broja prometnih nesreća, a posebice povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osobama.
 
U prva četiri mjeseca ove godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 248 prometnih nesreća (2021.- 219 PN), od čega tri nesreće s poginulim osobama (2021.– 0 PN), 68 nesreća s ozlijeđenim osobama (2021-62 PN) i 177 nesreća  s materijalnom štetom (2021.– 157 PN).
 
U ovim nesrećama sudjelovalo je 611 sudionika (2021.– 502), od kojih su tri sudionika smrtno stradala (2021.– 0), 21 sudionik teže je ozlijeđen (2021.– 14), dok je 80 sudionika lakše ozlijeđeno (2021.– 61).
 
Ovakav negativan trend nastavljen je i u mjesecu svibnju, te je do 11. svibnja 2022. godine zabilježeno 30 prometnih nesreća od čega četiri s ozlijeđenim osobama, u kojima je pet osoba zadobilo teške, a dvije lake tjelesne ozljede.
 
Najčešće vrste prometnih nesreća u prva četiri mjeseca bile su slijetanje vozila s ceste (59 PN) i bočni sudar (55 PN), a najčešće okolnosti prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina (67 PN), nepropisno kretanje vozila na kolniku (35 PN) i nepoštivanje prednosti prolaska (28 PN).
 
Sigurnosni pojas koristilo je 89,2 posto ili 473 od 530 sudionika, a zaštitnu kacigu koristilo je 66,7 posto ili 6 od 9 sudionika. 
 
Pod utjecajem alkohola bila su 54 sudionika, od čega 53 vozača. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 52 prometne nesreće.
 
Uslijed nepropisne i neprilagođene brzine zabilježena je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 25 nesreća s ozlijeđenim osobama i 45 s materijalnom štetom. Jedna osoba je smrtno stradala, 10 je zadobilo teške, a 20 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede.
Mladi vozači izazvali su 40 prometnih nesreća (2021.– 49 PN), od čega jednu prometnu nesreću s poginulom osobom (2021.-0), 16 nesreća s ozlijeđenim osobama(2021. – 14 PN) i 23 nesreće s materijalnom štetom (2021. – 35 PN).
Pod utjecajem alkohola bilo je 12 mladih vozača, dok je jedan mladi vozač smrtno stradao, jedan je zadobio teške, a 11 lake tjelesne ozljede.

Obzirom na negativan trend događanja prometnih nesreća i stradavanja sudionika u istima, ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu na dosljedno poštivanje prometnih propisa i prometnih znakova.

Posebno apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebice mlade vozače, da ne upravljaju vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti, dok upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.
 
Prilikom vožnje u slijedu nužno je povećati razmak između vozila te vozilo držati na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, kako bi se izbjeglo zahvaćanje bankine i slijetanje vozila s kolnika.
 
Prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu ne „ulijetati u škare“, ne pretjecati vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, a prije svakog ulaska u zavoj nužno je smanjiti brzinu kretanja vozila. Ne preporučamo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika. 
 
Podsjećamo vozače motornih vozila da su se dužni pješačkom prijelazu približavati sa sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti radi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su iste dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz.
 
Pješake molimo da za svoje kretanje koriste površine namijenjene pješacima odnosno nogostupe, da za prelazak preko kolnika koriste obilježene pješačke prijelaze, da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći.
Isto tako, skrećemo im pozornost da u vrijeme smanjenje vidljivosti i noću, radi ranije uočljivosti od strane vozača i veće osobne sigurnosti, koriste reflektirajući prsluk ili drugu reflektirajuću materiju. Roditelji, upozorite djecu da je igranje na kolniku zabranjeno i opasno.
 
Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje zaštitne kacige te preporučamo korištenje zaštitnih odjela, jer vozači mopeda i motocikala osim ove nemaju nikakvu drugu zaštitnu opremu. 
 
Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala i pješaci tijekom noći trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom odnosno reflektirajućim prslukom. 
 
Apeliramo na vozače traktora da provjere tehničku ispravnost traktora, nakon obavljenih poljoprivrednih radova na oranicama provjerite da li ste na kolnik nanijeli blato, travu i sl., te očistite kolnik; osvijetlite priključna vozila i teret na istima – katadiopterima i trokutima, ne konzumirajte alkoholna pića. 
 
Vozači i svi ostali sudionici u prometu, budite koncentrirani na vožnju i kretanje u prometu na cestama, jer vam brza reakcija može spasiti život. Ukoliko slušate glazbu ista neka ne bude preglasna jer nećete čuti zvuk sirene žurnih službi. Ne telefonirajte tijekom vožnje i ne šaljite poruke mobitelom, radije vozilo zaustavite na pogodnom mjestu i obavite razgovor ili pošaljite poruku.
 
U uvjetima smanjene vidljivosti (noć, kiša) budite dodatno oprezni, po potrebi smanjite brzinu te imajte na umu da zbog loše procjene može doći do gubitka kontrole nad vozilom.
 

Priopćenja | Promet i vozila