Suzbijanje rizičnih ponašanja mladih

Slika PU_KK/Vijesti/2013/03/AutoPoliicijaVrata2.jpg

Policijska uprava koprivničko - križevačka u protekla tri vikenda, s ciljem suzbijanja rizičnih ponašanja mladih, odnosno zaštite mladih od asocijalnih i devijantnih ponašanja, provela je niz preventivno - represivnih aktivnosti, a koje su se usporedo provodile i na području drugih policijskih uprava.

Foto: Ilustracija

Policijska uprava koprivničko - križevačka u protekla tri vikenda, s ciljem suzbijanja rizičnih ponašanja mladih, odnosno zaštite mladih od asocijalnih i devijantnih ponašanja, provela je niz preventivno - represivnih aktivnosti, a koje su se usporedo provodile i na području drugih policijskih uprava.

U provedbi ovih aktivnosti, postupajući sukladno odredbama Obiteljskog zakona, policijski službenici su u noćnom izlasku nakon 23 sata zatekli deset maloljetnih osoba mlađih od 16 godina bez pratnje punoljetne osobe, o čijem zaticanju su izvješteni roditelji i nadležni Centri za socijalnu skrb.

Provedenim nadzorima ugostiteljskih objekata zatečeno je sedmero maloljetnika u konzumaciji alkoholnog pića,  zbog čega su protiv konobara, te pravnih i odgovornih osoba podneseni optužni prijedlozi nadležnim Prekršajnim sudovima.

Nadzorom prometa zatečeno je deset mladih vozača u kršenju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega su trojica zatečena da upravljaju pod utjecajem alkohola, jedan da upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilima na motorni pogon (bez položenog vozačkog ispita), te šestero u činjenju ostalih prekršaja.

Pored navedenog, u tri odgojno - obrazovne ustanove provedene su i preventivne aktivnosti, kojima je kroz razne vidove edukacije obuhvaćeno tristotinjak učenika. Učenici su educirani o neprihvatljivim ponašanjima mladih, vršnjačkom nasilju, konzumaciji i štetnosti alkoholnih pića, opojnih droga i duhanskih proizvoda, rizicima u noćnim izlascima i drugim temama.

Uz ove edukacije, s ciljem ukazivanja na rizična i neprihvatljiva ponašanja mladih, na mjestima njihova okupljanja održane su tri info - točke.

Iznesenim preventivno - represivnim aktivnostima želi se mlade upozoriti koliko su za njih štetna asocijalna i neprihvatljiva ponašanja, koja su to ponašanja i kako ih prepoznati, te doprijeti do svih društvenih struktura i podsjetiti na obveze roditelja i društva u cjelini kako reagirati na problematiku, te poticati mlade na društvene i sportske aktivnosti, kao alternativu devijacijama, a sve kako bi se otkrili rizični čimbenici i reducirao svaki vid kažnjivog, neprihvatljivog i rizičnog ponašanja mladih.

Nužno je da djeca od što ranije dobi budu pozitivno usmjerena, kako u obitelji, tako i u školama, te upoznata koja su ponašanja za njih neprihvatljiva i štetna, i na koji način da pristupe rješavanju možebitnih problema. Dakle, da ne posežu za sredstvima ovisnosti, ne čine prekršaje i kaznena djela, odnosno da se ponašaju u skladu s društvenim normama, uz nastojanje da slobodno vrijeme provode sadržajno i kvalitetno.  



Stranica