Tijekom vikenda zabilježeno devet prometnih nesreća

Slika /ikone/policija.jpg

Na području Policijske uprave zabilježena je prometna nesreća s poginulom osobom u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe ozlijeđene i pet s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave zabilježena je prometna nesreća s poginulom osobom u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su tri osobe ozlijeđene i pet s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.
 
Prometna nesreća s poginulom osobom
 
U nedjelju, 2. lipnja, oko 17.30 sati, u Kloštru Podravskom u Ulici kralja Tomislava 27 – godišnji vozač upravljao je neregistriranim motociklom KTM 640 LC bez položenog vozačkog ispita A kategorije u smjeru Kladara. Tom prilikom došlo je do kontakta tijela vozača i motocikla u središnji bočni dio kombi vozila Mercedes njemačke registarske oznake, kojim je upravljao 28 – godišnji vozač, a koji se kretao iz suprotnog smjera te iz neutvrđenih razloga prešao na suprotnu stranu kolnika.
Nakon pada vozača i motocikla na kolnik, došlo je do kontakta u prednji dio osobnog automobila Golf koprivničke registarske oznake, kojim je upravljao 22 – godišnji vozač krećući se iz smjera Kladara te u namjeri izbjegavanja kontakta prešao preko betonskog rubnjaka kolnika na zelenu površinu te djelom vozila prešao preko tijela 27 – godišnjeg vozača motocikla.  
U ovoj prometnoj nesreći na mjestu događaja smrtno je stradao vozač motocikla. Vozač kombi vozila i osobnog automobila nisu bili pod utjecajem alkohola te im je vađena krv i izuzet urin zbog utvrđivanja prisutnosti alkohola u organizmu. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu uhićen je 28 – godišnji vozač.
 
Prometne nesreće s ozlijeđenim osobama
 
U subotu, 1. lipnja, oko 13.30 sati, na cesti Carevdar – Kloštar Vojakovački 25 – godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom Golf zagrebačke registarske oznake te zbog neprilagođene brzine udario u stražnji dio osobnog automobila Toyota zagrebačke registarske oznake, kojim je u istom smjeru upravljao 37 – godišnji vozač. Od siline udara Toyota je odbačena u stražnji dio osobnog automobila  Mitsubishi zagrebačke registarske oznake, kojim je u istom smjeru upravljao 70 – godišnji vozač. U prometnoj nesreći ozlijeđena je 34 – godišnja putnica iz osobnog automobila Toyota.
 
U subotu, 1. lipnja, oko 16.40 sati, u Koprivnici u Ulici Stari Brežanec 59 – godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom Toyota križevačke registarske oznake te zbog neprilagođene brzine udario u bicikl kojim se preko obilježenog pješačkog prijelaza kretala 17 – godišnja vozačica. Vozačica bicikla zadobila je lake tjelesne ozljede. Protiv oboje vozača biti će pokrenut prekršajni postupak u domeni njihove prekršajne odgovornosti.   
 
U nedjelju, 2. lipnja, oko 16.35 sati, u Štaglincu 45  godišnji vozač upravljao je motociklom Harley Davidson koprivničke registarske oznake i kretao se prilaznom cestom benzinske postaje u smjeru državne ceste broj 2. Tom prilikom oduzeo je prednost prolaska osobno automobilu Mercedes slatinske registarske oznake, kojim je u smjeru Glogovca upravljao 77 – godišnji vozač. Vozač motocikla zadobio je teške tjelesne ozljede i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak.
 
Prometne nesreće s materijalnom štetom
 
U petak, 31. svibnja, oko 7.45 sati, u Koprivnici na Trgu kralja Zvonimira na parkiralištu, 52 – godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom Peugeot koprivničke registarske oznake te zbog nepropisne vožnje unazad udario u osobni automobil Golf koprivničke registarske oznake, kojeg je nepropisno parkirao 48 – godišnji vozač. Vozač koji je prouzročio prometnu nesreću napustio je mjesto događaja te je naknadno pronađen. Protiv obojice vozača biti će pokrenut prekršajni postupak u domeni njihove prekršajne odgovornosti.  
 
U petak, 31. svibnja, oko 7.55 sati, na raskrižju u Tremi Grubiševo 66 – godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom Kia križevačke registarske oznake te oduzeo prednost prolaska osobno automobilu Opel križevačke registarske oznake, kojim je upravljala 25 – godišnja vozačica i kretala se u smjeru Svetog Petra Čvrsteca. Protiv 66 – godišnjaka biti će pokrenut prekršajni postupak.
 
U petak, 31. svibnja, oko 15.58 sati, na cesti Majurec – Križevci 26 – godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom Kia koprivničke registarske oznake te zbog neprilagođene brzine udario u stražnju stranu osobnog automobila Ford zagrebačke registarske oznake, kojim je u istom smjeru upravljao 45 – godišnji vozač. Vozaču Kie naplaćena je novčana kazna. 
 
U nedjelju, 1. lipnja, oko 2.30 sati, u Molvama u Ulici Ključeci 27 – godišnji vozač upravljao je pod utjecajem alkohola od 2,31 promil osobnim automobilom BMW njemačke registarske oznake, pretjecao osobni automobil Audi koprivničke registarske oznake kojim je u istom smjeru upravljao 20 – godišnji vozač te nakon pretjecanja naglo smanjio brzinu kretanja, kojom prilikom je došlo do udara Audia u stražnji dio BMW-a. 27 – godišnji vozač smješten je u posebne prostorije policije do otrježnjenja i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak.  
 
U nedjelju, 1. lipnja, oko 19.15 sati, u Rakitnici u Bjelovarskoj ulici 25 – godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom Mercedes križevačke registarske oznake pod utjecajem alkohola od 2,26 promila te zbog nepropisnog kretanja sletio van kolnika. Vozač je uhićen.
 
Dobro je podsjetiti
 
Savjeti za sigurno sudjelovanje u prometu vozača mopeda i motocikala
 
Kako bi se bilježilo što manje prometnih nesreća u kojima sudjeluju i stradavaju vozači mopeda i motocikala, kao i na osobe koje prevoze, savjetujemo slijedeće:
  • uvijek upravljajte samo onim kategorijama vozila za koje posjedujete valjanu vozačku dozvolu odnosno mopedom ako imate vozačku dozvolu za AM kategoriju vozila i onom kategorijom motocikala koja je upisana u vozačku dozvolu (A1, A2 ili A kategorija vozila),
  • da tijekom vožnje vozači mopeda i motocikala, kao i putnici koje prevoze, moraju na glavi imati, pravilno pričvršćenu, ispravnu i homologiranu zaštitnu kacigu,
  • osim zaštitne kacige, savjetuje se korištenje i zaštitne motociklističke odjeće,
  • vozači mopeda i motocikala trebaju se kretati što bliže desnom rubu kolnika, kako bi vozači ostalih motornih vozila imali dovoljno prostora da ih sigurno preteknu,
  • treba poštivati ograničenja brzine kretanja vozila izražena prometnim propisima ili prometnim znakovima,
  • uvijek treba postupiti sukladno prometnim znakovima ili pravilima kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja,
  • ne savjetujemo vozačima, posebice vozačima motocikala, pretjecanje drugih vozila na nepreglednim mjestima kao što su oštri ili višestruki zavoji, prijevoji, nadvožnjaci i sl., te u neposrednoj blizini obilježenih pješačkih prijelaza i raskrižja, 
  • također, vozačima savjetujemo da ne pretječu i obilaze druga vozila s desne strane, te da ne ulijeću u „škare“,
  • prilikom uključivanja u promet vozači moraju propustiti sva vozila koja se kreću prometnicom na koju se uključuju,
  • podsjećamo, da nije dozvoljeno vršiti preinake na motociklima i mopedima kojima se pojačava snaga motora ili razina buke,
  • za vrijeme vožnje na mopedima i motociklima moraju biti upaljena svjetla,
  • na motociklima i mopedima nije dozvoljeno prevoziti djecu mlađu od 12 godina,
  • vozači koji su konzumirali alkoholna pića ili lijekove koji utječu na sposobnost upravljanja vozilima, neka ne upravljaju  mopedima i motociklima,
  • vozači koji su umorni ne bi trebali početi upravljati mopedom ili motociklom,
  • vozači pravovremeno moraju ostale sudionike u prometu obavijestiti o promjeni svog smjera kretanja ili zaustavljanju.
 
Vozače ostalih motornih vozila, prvenstveno vozače osobnih automobile koji čine većinu sudionika u prometu na cestama, pozivamo da prilikom sudjelovanja u prometu posebnu pozornost posvete vozačima mopeda i motocikala, pri čemu je naročito važno da:
  • prilikom vožnje u slijedu, usporedne vožnje i prilikom pretjecanja ostavljaju dovoljan razmak između svog vozila i vozača mopeda ili motocikla iza kojeg se kreću ili kojeg prestižu,
  • da poštuju pravo prvenstva prolaska vozača mopeda ili motocikala,
  • te da prilikom skretanja provjere tzv. „mrtvi kut“.
 
 

Stranica