Tjedna informacija za 16. do 22. srpnja 2018.g.

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

Foto: Ilustracija 

STANJE KRIMINALITETA                                            

U proteklom tjednu zabilježena su 22 kaznena djela od kojih sedam kaznenih djela općeg kriminaliteta, pet kaznenih djela organiziranog kriminaliteta, sedam kaznenih djela iz područja zlouporabe opojnih droga, kazneno djelo maloljetničke delikvencije i dva kaznena djela iz područja sigurnosti cestovnog prometa. Kazneno je prijavljeno devet osoba.

Razriješena su dva kaznena djela općeg kriminaliteta iz ranijeg razdoblja, za koja je prijavljena jedna osoba.

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Zabilježena su tri prekršaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih prekršaj tuče, svađe i vike i dva prekršaja tučnjave. Prekršajno je prijavljeno šest osoba.

STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je devet prometnih nesreća, od kojih šest nesreća s ozlijeđenim osobama i tri prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Teško su ozlijeđena dva vozača osobnih automobila, vozač mopeda, vozač teretnog vozila i putnik u teretnom vozilu, a lakše je ozlijeđeno dvoje pješaka, vozačica osobnog automobila i vozač mopeda.       

ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu zabilježen je požar na građevinskom objektu, požar na otvorenom prostoru i dva požara na prometnim sredstvima. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na nekoliko desetaka tisuća kuna.   

OSTALI DOGAĐAJI

Nisu zatečeni maloljetnici mlađi od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražena prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, prometnim znakovima i vremenskim uvjetima.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima duži su koristiti postojeće sigurnosne pojaseve, a djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Korištenje mobitela i sličnih uređaja odvlači pozornost s prometnice, te stoga vozačima motornih vozila, vozačima bicikala i pješacima savjetujemo da za vrijeme kada sudjeluju u prometu ne koriste rečene uređaje.



Pisane vijesti