Tjedna informacija za 20. do 26. studenoga 2017.g.

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

STANJE KRIMINALITETA U proteklom tjednu zabilježeno je 16 kaznenih djela, od kojih 11 kaznenih djela općeg kriminaliteta, kazneno djelo organiziranog kriminaliteta, dva kaznena djela maloljetničke delikvencije i dva kaznena djela iz sigurnosti cestovnog prometa. Kazneno je prijavljeno devet osoba.

Foto: Ilustracija 

STANJE KRIMINALITETA                                            

U proteklom tjednu zabilježeno je 16 kaznenih djela, od kojih 11 kaznenih djela općeg kriminaliteta, kazneno djelo organiziranog kriminaliteta, dva kaznena djela maloljetničke delikvencije i dva kaznena djela iz sigurnosti cestovnog prometa. Kazneno je prijavljeno devet osoba.

Razriješena su tri kaznena djela općeg kriminaliteta iz ranijih razdoblja, za koja su prijavljene tri osobe.      

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Protiv javnog reda i mira zabilježeno je pet prekršaja, od kojih dva prekršaja davanja pića pijanim osobama, dva prekršaja svađe i vike i prekršaj omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika. Prekršajno su prijavljeno šest osoba.

STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je 11 prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i osam prometnih nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Teško je ozlijeđena pješakinja, vozač motocikla i vozač bicikla.   

ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu zabilježen je požar na gospodarskom objektu i požar na prometnom sredstvu. Nije bilo ozlijeđenih osoba,  a materijalna šteta cijeni se na oko 17.000 kuna. 

OSTALI DOGAĐAJI 

Nisu zatečeni maloljetnici mlađi od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.

Dobro je podsjetiti 

Oprezno u prometu 

Vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanja osoba. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača. 

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. 

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. 

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika, kao i na obvezu korištenja reflektirajuće biciklističke odjeće ili reflektirajućih prsluka noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. 

Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti. 

Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. 

Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.



Stranica