Tjedna informacija za 21. do 27. listopada 2019.g.

Slika /ikone/policija sigurnost i povjerenje.JPG

U proteklom tjednu zabilježena su 43 kaznena djela, četiri prekršaja narušavanja javnog reda i mira, 11 prometnih nesreća te požar na građevinskom objektu

Foto: Ilustracija

STANJE KRIMINALITETA    
                                        
U proteklom tjednu zabilježena su 43 kaznena djela, od kojih 21 kazneno djelo općeg kriminaliteta, 10 kaznenih djela zlouporabe droga i 12 kaznenih djela iz područja maloljetničke delikvencije.

Kazneno je prijavljeno osam osoba.

Razriješeno je pet kaznenih djela općeg kriminaliteta iz ranijih razdoblja, za koja su prijavljene četiri osobe.      
  
STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Zabilježena su četiri prekršaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih tri prekršaja tuče, svađe i vike te prekršaj drskog ponašanja.

Prekršajno je prijavljeno šest osoba.  
    
STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je 11 prometnih nesreća, od kojih tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i osam s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Lakše je  ozlijeđeno četvero vozača osobnih automobila.

ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu zabilježen je požar na građevinskom objektu. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na oko 50.000 kuna.
 
OSTALI DOGAĐAJI
 
Nisu zatečeni maloljetnici mlađi od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.
 
Dobro je podsjetiti
 
Blagdan Svih svetih - Zaštitite se od provala i krađa iz vozila

Uoči blagdana Svih svetih učestalije se vrše kaznena djela krađa i provalnih krađa, posebice u osobne automobile.
Kako bi se smanjio broj ovih kaznenih djela, savjetujemo građane da svoje automobile, ali i ostale prostore, zaključavaju, te da u automobilima ne ostavljaju vrijedne predmete (osobne dokumente, torbice, mobitele, novčanike i sl.) i na taj način izbjegnu mogućnost provaljivanja i krađe iz svojih automobila i stambenih objekata. Vrijedne stvari uvijek ponesite sa sobom, a ukoliko ih ostavljate u automobilima stavite ih na mjesta na kojima nisu jasno uočljivi.
Savjetujemo da vozila parkirate na sigurnom mjestu. Prilikom parkiranja pozornost bi trebali obratiti na to da parkirališni prostor bude osvijetljen. Izbjegavajte parkirati vozilo u zamračenim i slabo prometnim ulicama, jer se i na ovaj način sprječavaju provale u automobile.
 
Oprezno u prometu
 
Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti jer alkohol negativno utječe na vozačke sposobnosti, čime se  uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila. Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima u prometu, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.
Sve vozače motornih vozila pozivamo na poštivanje ograničenja brzine kretanja vozila izražene prometnim znakovima i pravilima. Ujedno, sve vozače podsjećamo da moraju brzinu kretanja svog vozila prilagoditi stanju i osobinama prometnice, postavljenim prometnim znakovima, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti odnosno da sukladno uvjetima na kolniku smanje brzinu kretanja svog vozila.
Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djeca koja se prevoze u automobilima trebaju biti smještena u pravilno pričvršćene dječje autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice odnosno sigurnosnim pojasom u vozilu ukoliko koriste “boostere”. Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.
 

Priopćenja