Tjedna informacija za 25. do 31. siječnja 2016.g.

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

STANJE KRIMINALITETA  U proteklom tjednu zabilježeno je 18 kaznenih djela, od čega dva kaznena djela općeg kriminaliteta, kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminaliteta, 12 kaznenih djela iz područja maloljetničke delikvencije i tri kaznena djela iz područja zlouporabe opojnih droga. Kazneno je prijavljeno sedam osoba.  

Foto: Ilustracija 

STANJE KRIMINALITETA                                            

U proteklom tjednu zabilježeno je 18 kaznenih djela, od čega dva kaznena djela općeg kriminaliteta, kazneno djelo iz područja gospodarskog kriminaliteta, 12 kaznenih djela iz područja maloljetničke delikvencije i tri kaznena djela iz područja zlouporabe opojnih droga. Kazneno je prijavljeno sedam osoba.

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Protiv javnog reda i mira zabilježeno je šest prekršaja narušavanja, od kojih prekršaj tučnjave, tri prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika i dva prekršaja drskog ponašanja. Prekršajno je prijavljeno šest osoba.

STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je 11 prometnih nesreća, od čega pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i šest s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Lakše je ozlijeđeno pet vozača osobnih automobila, tri putnika u osobnim automobilima i vozač traktora.     

ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu zabilježen je požar na prometnom sredstvu. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta cijeni se na oko 50.000 kuna.          

OSTALI DOGAĐAJI

Zatečena su tri maloljetnika mlađa od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.

 

Dobro je podsjetiti

Biciklisti – budite oprezni

Biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se uz desni rub kolnika u pravcu kretanja.

Prilikom skretanja potrebno je pogledom preko ramena provjeriti da se to može učiniti te potom dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim vozačima o namjeri skretanja.

Vozač bicikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Cesta se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da se prethodno provjeri da li je to sigurno.

Nikada se ne smije prilikom prelaska ceste voziti bicikl na obilježenom pješačkom prijelazu.

Noću i u uvjetima smanjene vidljivosti koristite reflektirajuće prsluke ili biciklističku reflektirajuću odjeću, te ispravna propisana svjetla – prednje bijelo i stražnje crveno.

Djeca do 16 godina starosti prilikom upravljanja biciklom moraju nositi zaštitnu kacigu na glavi. 



Stranica