Tjedna informacija za 29. kolovoza do 4. rujna 2016. godine

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

STANJE KRIMINALITETA - U proteklom tjednu zabilježeno je osam kaznenih djela, od čega šest kaznenih djela općeg kriminaliteta i dva kaznena djela maloljetničke delikvencije.

Foto: Ilustracija

STANJE KRIMINALITETA

U proteklom tjednu zabilježeno je osam kaznenih djela, od čega šest kaznenih djela općeg kriminaliteta i dva kaznena djela maloljetničke delikvencije.

Kazneno su prijavljene četiri osobe.

Razriješeno je jedno kazneno djelo općeg kriminaliteta iz ranijih razdoblja, za koje je  prijavljena jedna osoba.

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Protiv javnog reda i mira zabilježeno je pet prekršaja narušavanja, od kojih prekršaj svađe ili vike, prekršaj tučnjave i tri drska ponašanja.

Prekršajno je prijavljeno 11 osoba.

STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je 13 prometnih nesreća, od čega pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i osam s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Lakše su ozlijeđena tri vozača osobnih automobila, vozač bicikla i dva putnika.

ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu nisu zabilježeni požari.

OSTALI DOGAĐAJI

Zatečena su dva maloljetnika mlađa od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače molimo da poštuju ograničenja brzine kretanja, ali i da tijekom kišnih padalina koje se povremeno očekuju tijekom tjedna dodatno smanje brzinu kretanja svojih vozila.

Podsjećamo da je brzinu kretanja vozila potrebno dodatno smanjiti na dionicama cesta koje  karakteriziraju zavoji, prijevoji i prilikom približavanja raskrižjima i obilježenim pješačkim prijelazima, kako bi se mogli u slučaju potrebe sigurno zaustaviti.

Ponovno ukazujemo na opasnosti koje sa sobom nosi upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola odnosno na povećanu mogućnost događanja prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama. Opetovano savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilom u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe, da zamole prijatelja ili člana obitelji koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koji nije konzumirao alkoholna pića da upravlja vozilom ili da vozilo ostave parkirano na parkiralištu i pješice se upute kući.

Apeliramo na mlade vozače da upravljaju onim kategorijama vozilima za koje posjeduju valjanu vozačku dozvolu, da uspore i da povećaju razmak između vozila, da poštuju prometna pravila o kretanju prometnom trakom, te ih podsjećamo da za mlade vozače vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da su dužni koristiti homologirane zaštitne kacige, a savjetujemo im i da koriste ostalu zaštitnu opremu. Ujedno podsjećamo na poštivanje postavljanih prometnih znakova, kao i prometnih pravila, posebice onih koja se odnose na ograničenja brzine kretanja, prednost prolaska kroz raskrižja, pretjecanje i obilaženje, te uključivanje u promet i stranu kretanja.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati sredinom svoje prometne trake kako ne bi kotačima zahvatili desni rub kolnika i sletjeli van kolnika odnosno kako ne bi vozilom prešli na suprotni prometni trak i udarili u vozila koje im dolazi u susret.



Stranica