Tjedna informacija za 8. do 14. listopada 2018.g.

Slika PU_KK/Vijesti/2009/12/auto_policija06.jpg

Foto: Ilustracija 

STANJE KRIMINALITETA                                            

U proteklom tjednu zabilježeno je 15 kaznenih djela, od kojih četiri kaznena djela općeg kriminaliteta, četiri kaznena djela maloljetničke delikvencije, dva iz organiziranog kriminaliteta, kazneno djelo zlouporabe opojnih droga, dva kaznena djela organiziranog kriminaliteta, kazneno djelo iz kibernetičke sigurnosti i kazneno djelo sigurnosti cestovnog prometa. Kazneno je prijavljeno osam osoba.

Razriješeno je pet kaznenih djela općeg kriminaliteta iz ranijeg razdoblja, za koje su prijavljene dvije osobe. 

STANJE JAVNOG REDA I MIRA

Zabilježena su tri prekršaja narušavanja javnog reda i mira, od kojih dva prekršaja drskog ponašanja i prekršaj svađe i vike. Prekršajno su prijavljene tri osobe.  

STANJE SIGURNOSTI PROMETA

Zabilježeno je 15 prometnih nesreća, od kojih sedam prometnih nesreće s ozlijeđenim osobama i osam s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom. Teško su ozlijeđeni pješak i putnica u osobnom automobilu, a lakše pet vozača osobnih automobila, četiri putnika u osobnim automobilima i vozačica bicikla. 

ZAŠTITA OD POŽARA

U proteklom tjednu zabilježen je požar na otvorenom prostoru. Nije bilo ozlijeđenih osoba.   

OSTALI DOGAĐAJI

Nisu zatečeni maloljetnici mlađi od 16 godina u noćnom izlasku, suprotno odredbi Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata bez odgovarajuće pratnje.

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez, poštivanje prometnih pravila i znakova, ali i međusobno uvažavanje. Svim vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako ne bi dovodili u opasnost sebe ali i druge sudionike u prometu. Vozačima koji imaju namjeru konzumacije alkoholnih pića, savjetujemo da  koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače i vozače starije životne dobi. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja u naselju i van naselja, te povećan oprez prilikom pretjecanja i vršenja radnji vozilom u prometu.

Vozače motocikala molimo da poštuju prometne propise, te da oni, i putnici koje prevoze, uvijek koriste pravilno pričvršćene homologirane zaštitne kacige, te da ne vrše preinake svojih vozila u cilju pojačavanja buke motora.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.

Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.



Pisane vijesti