U akciji "Vikend bez alkohola" sankcioniran 181 prekršaj, zbog alkohola isključeno 38 vozača, vozač pod utjecajem alkohola kažnjen novčanom kaznom od 20.400 kuna i zabranom upravljanja 9 mjeseci

Slika /ikone/Policija.kc.1.jpg

Ukupno je sankcioniran 181 prometni prekršaj, od kojih 38 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola

Foto: Ilustracija

Kako se tijekom ovog vikenda slavio blagdan Svetog Martina, najpoznatiji po narodnom običaju „krštenja mošta“, uslijed čega dolazi do povećane konzumacija alkoholnih pića, prvenstveno vina, policijski službenici pojačano su nadzirali promet, poglavito nadzor upravljanja vozača pod utjecajem alkohola.

Tako je od 8. do 11. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke ukupno sankcioniran 181 prometni prekršaj, od kojih 38 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, 54 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom, 15 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i četiri prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Ukupno je isključeno 38 vozača. U činjenju prometnih prekršaja tijekom vikenda zatečena su 4 recidivista.
Tijekom provedbe pojačanog nadzora šest vozača je uhićeno, tri vozača su smještena u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja, a protiv dva vozača su provedeni žurni prekršajni postupci.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u subotu, 9. studenog, u 21,45 sati u Koprivnici, kod 42 - godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,61 promila.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je u nedjelju, 10. studenog, u 19,39 sati u Glogovcu, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 111 kilometara na sat, iako je brzina prometnim propisima ograničena na 60 kilometara na sat.  

Pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača provodi se od petka, 8. studenoga do utorka, 12. studenoga na području Policijske uprave koprivničko-križevačke.
Prilikom provođenja pojačanog nadzora prometa policijski službenici posebno nadziru alkoholiziranost vozača i recidivista te sankcioniraju i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

Prekršaji u cestovnom prometu
 
U petak, 8. studenoga, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici doveden je 51 – godišnji vozač koji je u 7 sati u Koprivnici, na Varaždinskoj cesti upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,06 promila. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 5.400 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.
 
U subotu, 9. studenoga, na Prekršajni odjel Općinskog suda u Koprivnici doveden je 25 – godišnji vozač koji je u 1.50 sati u Koprivnici, u Ulici Ante Starčevića upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,53 promila, dok mu je vozačka dozvola oduzeta. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 20.400 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije devet mjeseci.
 
Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu
 
Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.
 
Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.
Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 g/kg alkohola u organizmu postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 g/kg alkohola u organizmu postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila