U četiri nesreće lakše ozlijeđene dvije osobe

Slika PU_KK/Vijesti/2013/03/AutoPoliicijaVrata2.jpg

Jučer, 10. svibnja, na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Foto: Ilustracija

Jučer, 10. svibnja, na području Policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Prometna nesreća s ozlijeđenom osobom zabilježena je oko 14.40 sati na cesti između Vlaislava i Plavšinca, kada je zbog neprilagođene brzine osobni automobil sletio van kolnika. Vozač je lakše ozlijeđen, a bio je pod utjecajem alkohola od 1,77 promila.

Također, oko 20.10 sati na cesti između Đurđevca i Šemovaca zbog nepropisnog pretjecanja sudarila su se dva osobna i teretni automobil. Vozačica osobnog automobila lakše je ozlijeđena, a upravljala je vozilom bez položenog vozačkog ispita.

Prometna nesreća s materijalnom štetom zabilježena je oko 11.35 sati na cesti između Novigrada Podravskog i Javorovca, kada su se zbog nepropisnog mimoilaženja bočnim ogledalima sudarila dva teretna automobila. Vozač koji je uzrokovao nesreću napustio je mjesto događaja i naknadno je pronađen.

Isto tako, jučer oko 13.30 sati na raskrižju kod Molvi zbog nepoštivanja prednosti prolaska sudarili su se teretni i osobni automobil.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve sudionike u prometu podsjećamo da su na raskrižjima dužni postupati sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira pravo prvenstva prolaska, pri čemu ističemo da su posebice dužni poštivati značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“.

Sve vozače podsjećamo da na dijelu kolnika na kojem je izvučena puna središnja linije ne smiju pretjecati druga vozila.

Vozače molimo da dodatno smanje brzinu kretanja svojih vozila na dionicama cesta koje karakteriziraju zavoji, prijevoji i prilikom približavanja raskrižjima kako bi se mogli, u slučaju potrebe, sigurno zaustaviti.

Kako nas i nadalje očekuju povremeni nepovoljni vremenski uvjeti – kiša, sve vozače motornih vozila podsjećamo da za vrijeme sudjelovanja u prometu tijekom kišnih oborina smanje brzinu kretanja vozila i povećaju međusobni razmak.

Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje biciklističkih traka i staza, te na obavezno korištenje reflektirajuće odjeće ili prsluka za vrijeme kišnih oborina i tijekom noći. Vozače bicikala mlađe od 16. godine podsjećamo da su dužni koristiti zaštitne kacige.

Pješake molimo da se kreću nogostupima, a ukoliko njih nema lijevom stranom ceste. Pješake, također, podsjećamo da za vrijeme kišnih oborina i noću trebaju biti dodatno označeni korištenjem izvora svjetlosti ili reflektirajuće materije.

Vozačima motornih vozila ponovno ukazujemo na opasnosti koje sa sobom nosi upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića odnosno na veću vjerojatnost da će vozači pod utjecajem alkohola izazvati prometne nesreće. Opetovano savjetujemo svim vozačima da nakon što su konzumirali alkoholna pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza i taxi-službe odnosno da upravljanje vozilom prepuste drugom vozaču koji nije konzumirao alkohol i koji posjeduje valjanu vozačku dozvolu.

Mlade vozače podsjećamo na ograničenje od 0,00 promila alkohola u organizmu. Mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi, molimo da budu posebno oprezni prilikom sudjelovanja u prometu za vrijeme kišnih oborina, posebice prilikom uključivanja u promet, mimoilaženja i pretjecanja, te za vrijeme rekreativnih vožnji biciklima.



Stranica