U dvije prometne nesreće dvije osobe teško ozlijeđene

Slika PU_KK/Vijesti/2017/08/pol.vozilo.bmp

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, 7./8. listopada na području policijske uprave zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe teško ozlijeđene, a tri osobe su lakše. 

U subotu, 7. rujna oko 21.25 sati u Podravskim Sesvetama na raskrižju Trga kralja Tomislava i Ulica Josipa Jurja Strossmayera i Petra Preradovića zbog nepoštivanja prednosti prolaska sudarila su se dva osobna automobila nakon čega je jedno vozilo odbačeno u ogradu, a drugo sletjelo u park. Jedan vozač je teže ozlijeđen, a bio je pod utjecajem alkohola od 0,99 promila. 

Također, u nedjelju, 8. rujna oko 1 sat u Gabajevoj Gredi zbog neprilagođene brzine osobni automobil je sletio van kolnika, udario u stablo i zaustavio se u odvodnom kanalu. Vozač je teže ozlijeđen, a troje putnika je lakše ozlijeđeno. 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, obzirom da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na vozačke sposobnosti i uvelike povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u istima.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila.

Podsjećamo sve vozače da su se dužni kretati desnom prometnom trakom na dovoljnoj udaljenosti od središnje linije i od desnog ruba kolnika kako ne bi došlo do slijetanja vozila s ceste ili prelaska na suprotni prometni trak i udara u drugo vozilo. Podsjećamo sve sudionike u prometu da postupaju  sukladno postavljenim prometnim znakovima na raskrižju i svjetlima semafora, a kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima. Za posebnu pažnju molimo vozače spram pješaka koji će se zbog održavanja raznih manifestacija u većem broju kretati prometnicama.

Vozače bicikala podsjećamo da su se dužni kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu  kolnika. Pješake podsjećamo na obvezu korištenja nogostupa, obilježenih pješačkih prijelaza, te korištenja reflektirajuće materije ili izvora svjetlosti noću i u vrijeme smanjene vidljivosti.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo da u slučaju da su konzumirali alkoholna pića, droge ili lijekove koje smanjuju vozačke sposobnosti odnosno ukoliko osjećaju umor, niti ne pokušavaju upravljati mopedom ili motociklom u prometu na cesti jer ove okolnosti povećaju mogućnost događanja prometne nesreće ili pada s vozila. Također ih molimo da ne „sijeku“ zavoje i da ne ulaze „u škare“. Vozači i putnici u motornim vozilima koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. Djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.



Stranica