U Koprivnici održana kontrola prevoženja djece u vozilima

  • Slika /PU_KK/Vijesti/2019/09/kontrola.sjedalica.2.JPG
  • Slika

Vežite dijete, ali i sebe, uvijek i bez iznimke!

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U suradnji Policijske uprave koprivničko-križevačke i Udruge „RODA – Roditelji u akciji“, ispred dječjeg vrtića „Smiješak“ u Koprivnici je održana kontrola prevoženja djece u vozilima odnosno korištenja dječjih autosjedalica.
 
Tom prilikom kontrolirano je 11 vozila i 16 autosjedalica, od čega je osmero djece zatečeno da se u vozilu prevozi na nepravilan način, dok je samo petero djece bilo ispravno vezano u autosjedalicama. Iako u tri autosjedalice nije bilo djece, iste nisu pravilno smještene u vozilima.
 
Greške kod prevoženje djece u vozilima bile su slijedeće: prelabavi unutarnji pojasevi autosjedalice (1), dok zabrinjava činjenica da se sedmero djece prevozilo u autosjedalicama koje nisu primjerene njihovom uzrastu. Od ukupno 16 autosjedalica utvrđeno je da šest nije bilo pravilno namješteno odnosno montirano u vozilima.
 
Osim dječjih autosjedalica izvršena je kontrola prevoženja djece na biciklima te je utvrđeno da se četvero djece prevozilo bez zaštitne kacige, od čega je u jednom slučaju dijete preraslo sjedalicu za bicikl i nije se moglo na ispravan način prevoziti u sjedalici. Također, roditelji su dvoje djece prevozili na izrazito opasan i zabranjen način odnosno na električnom romobilu i mopedu.
 
Tijekom pregleda autosjedalica, roditeljima i djeci koja su se prevozila na ispravan način uručeni su preventivni materijali Udruge Roda, a roditeljima koji su djecu prevozili na nepravilan način uručene su brošure Udruge Roda – „Autosjedalica, uvijek i bez iznimke“ te su im dati savjeti kako na ispravan i siguran način prevoziti dijete u vozilu.
 
Apeliramo na roditelje i vozače da vode brigu o zdravlju djece te ukazujemo da pravilan smještaj djece u autosjedalici smanjuje rizik od ozljeda i više od 90 posto.
 
Koristite uvijek autosjedalicu koja je primjerena djetetovom fizičkom razvoju i pratite upute proizvođača kod njenog montiranja u vozilu. Vežite dijete, ali i sebe, uvijek i bez iznimke!
 
 
 

Pisane vijesti | Promet i vozila