U tri nesreće dvije osobe teško i jedna lakše ozlijeđena

Slika PU_KK/Vijesti/2016/06/prometni_policajac02.jpg

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su tri prometne nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima su dvije osoba teže i jedna lakše ozlijeđena. 

Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su tri prometne nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima su dvije osoba teže i jedna lakše ozlijeđena.

Jučer, 2. svibnja, oko 6.40 sati na cesti između Kozarevca i Kloštra Podravskog zbog nepropisnog kretanja osobni automobil je sletio van kolnika. Vozačica je lakše ozlijeđena.

Oko 10.20 sati u Bakovčici u Vinogradskoj ulici zbog neprilagođene brzine biciklista je pao na kolnik i teže je ozlijeđen. Bio je pod utjecajem alkohola od 2,25 promila.

Potom, oko 15.55 sati u Koprivnici u Križevačkoj ulici zbog nepoštivanja prednosti prolaska sudarili su se osobni automobil i moped. Vozač mopeda je pao i teže je ozlijeđen.


Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Sve vozače motornih vozila pozivamo na povećani oprez prilikom vršenja radnji vozilom u prometu odnosno pozivamo da prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, skretanja, obilaženja i vožnje unatrag vode računa o svojoj sigurnosti, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu, te da ove radnje izvrše tek nakon što se uvjere da ih mogu sigurno izvesti. Molimo vozače osobnih automobila, teretnih vozila i traktora da posebnu pozornost posvete vozačima mopeda, motocikala i bicikala, te pješacima.

Ponovno ističemo da je nužno poštivati pravila prvenstva prolaska, a posebice da je vozač koji skreće ulijevo dužan propustiti odnosno sačekati da prođu vozila koja mu dolaze u susret i nastavljaju svoje kretanje pravocrtno ili skreću udesno.

Podsjećamo vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja vozila, te da prilagode brzinu kretanja svog vozila stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti.

Zasebno apeliramo na mlade vozače da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebice propise u vezi neupravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića, poštivanja ograničenja brzine kretanja, te vršenja radnji vozilom u prometu i poštivanja prednosti prolaska.

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na poštivanje prometnih propisa, posebice onih koji se odnose na tehničku ispravnost vozila, upravljanje onom kategorijom vozila za koju posjeduju valjanu vozačku dozvolu, te na nekonzumaciju alkoholnih pića prije ili za vrijeme upravljanja ovom kategorijom vozila. Ističemo da i vozači i putnici na mopedima i motociklima moraju koristiti homologirane zaštitne kacige koje moraju biti propisno pričvršćene.

Sve vozače podsjećamo da alkoholna pića negativno utječu na vozačke sposobnosti i uvelike povećavaju mogućnost događanja prometnih nesreća, te stoga ponovno apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Vozačima koji su konzumirali alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi službe ili da upravljanje vozilima prepuste osobi koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djeca koja se prevoze u automobilima trebaju biti smještena u pravilno pričvršćene dječje autosjedalice i vezana sigurnosnim pojasom sjedalice odnosno sigurnosnim pojasom u vozilu ukoliko koriste “boostere”. Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku.



Stranica