U tri nesreće ozlijeđene dvije osobe

Slika PU_KK/vijesti/2010/01/policija05.jpg

Foto: Ilustracija

Jučer su, 6. veljače, na području Policijske uprave zabilježene dvije prometne nesreće u kojima je jedna osoba teže i jedna lakše ozlijeđena, te prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom.

Oko 17.45 sati u Koprivnici, na pješačkom prijelazu u Ulici Antuna Nemčića, zbog neprilagođene brzine osobni automobil je naletio na pješaka, koji je teže ozlijeđen.

U Virju, oko 18.45 sati, u Ulici Mitrovica zbog neprilagođene brzine osobni automobil je naletio na biciklistkinju, koja je lakše ozlijeđena. Vozač je s vozilom napustio mjesto, te se naknadno prijavio policiji.

Prometna nesreća s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom zabilježena je oko 16.40 sati na raskrižju u Grdaku. Tamo su se zbog nepoštivanja prednosti prolaska sudarila dva automobila. Vozač koji je uzrokovao nesreću bio je pod utjecajem alkohola od 1,19 promila.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Podsjećamo vozače da je na mokrim i skliskim kolnicima bitno da dodatno smanje brzinu kretanja svog vozila, da povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, kao i prilikom pretjecanja i obilaska ostalih sudionika u prometu, da na otvorenim dijelovima cesta ne „ulijeću u škare“, ne pretječu vozila  ispred prijevoja ili nepreglednih zavoja, te da prije svakog ulaska u zavoj smanje brzinu kretanja vozila.

Svi vozači motornih vozila trebaju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja te pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila. Ne preporučujemo nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, kako ne bi došlo do slijetanja vozila s kolnika.

Pješacima ovim putem skrećemo pozornost na korištenje nogostupa, odnosno na dijelovima cesta na kojima nema nogostupa na kretanje uz lijevi rub kolnika. Cestu treba prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima, a ukoliko ih nema na osvijetljenim dijelovima ceste, nakon provjere da se ista može sa sigurnošću prijeći. Ne savjetujemo izlazak na kolnik između parkiranih vozila. Za poseban oprez molimo osobe starije životne dobi. Tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta pješake molimo da budu dodatno označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. 

Podsjećamo bicikliste da se biciklom obavezno i uvijek treba kretati izgrađenim i obilježenim biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ukoliko se biciklista kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika u smjeru kretanja, a prije prelaska kolnika trebaju se uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala tijekom noći i nepovoljnih vremenskih uvjeta trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom odnosno reflektirajućim prslukom. 



Stranica