U tri nesreće ozlijeđeno sedam osoba

Slika PU_KK/Vijesti/2017/08/pol.vozilo.bmp

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je sedam osoba lakše ozlijeđeno.

Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je sedam osoba lakše ozlijeđeno.

Jučer, 20. rujna, oko 7 sati u Novakima Ravenskim školski autobus je sletio van kolnika u lijevi putni jarak. Dvoje djece je lakše ozlijeđeno.

Jučer oko 12.05 sati u Đurđevcu u Ulici Stjepana Radića zbog nepropisnog prelaženja kolnika, prilikom izbjegavanja udara vozač mopeda je pao na kolnik, a moped je udario u dijete - pješaka.  Oboje su lakše ozlijeđeni.

Potom, oko 12.55 sati u Koprivnici, na raskrižju Ulice braće Radić i Ivana Sabolića, zbog oduzimanja prednosti prolaska sudarila su se tri osobna automobila. Tri osobe lakše su ozlijeđene.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, pri čemu ih podsjećamo da budu posebice oprezni u zonama škola.

Vozače podsjećamo da su dužni, poradi nepovoljnih vremenskih uvjeta – kiše i magle, smanjiti brzinu kretanja svog vozila, povećati razmak između vozila i upaliti svjetla na vozilu.

Sve vozače podsjećamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, kako bi se izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanja osoba.

Osobama koje su konzumirala alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju vozilima, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenje, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, te da prilagode brzinu kretanja svog vozila uvjetima na kolniku.

Vozače bicikala i pješaka podsjećamo da su se dužni kretati površinama izgrađenim za njihovo kretanje, te da noću i za vrijeme smanjene vidljivosti odnosno kišnih oborina i magle moraju biti dodatno označeni. Vozači bicikala moraju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom ili prslukom, a pješaci izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, a sve kako bi ih vozači motornih vozila pravovremeno uočili.

Vozači i svi putnici u motornim vozilima trebaju koristiti sigurnosni pojas, a djecu preporučamo u automobilima prevoziti na stražnjim sjedalima pravilno smještenu u odgovarajuće dječje autosjedalice i vezane sigurnosnim pojasom.

Ujedno podsjećamo da za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljena uporaba mobitela, osim ukoliko se koristi uređaj koji omogućava uporabu mobitela bez uporabe ruku. Uporabu mobitela tijekom sudjelovanja u prometu ne savjetujemo niti pješacima.

Dana 21. rujna 2017. g. na području PU koprivničko-križevačke povodom obilježavanja Europskog dana bez poginulih u prometu provoditi će se pojačani nadzor prometa usmjerene na najčešće uzroke događanja prometnih nesreća i najugroženije sudionike u prometu. Ovim putem pozivamo građane da podrže provođenje Europskog dana bez poginulih u prometu  na način da polože prisegu o poštivanju prometnih propisa i pridržavaju se iste, te da snime video ili fotografiju kojom izražavaju svoju podršku provedbi Europskog dana bez poginulih u prometu. 



Stranica