U tri prometne nesreće ozlijeđeno sedam osoba

Slika PU_KK///Vijesti/VoziloRotacija2.JPG

Foto: Ilustracija

U protekla 24 sata na području Policijske uprave zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teže i pet osoba lakše ozlijeđeno.

Jučer, 10. rujna, oko 5.45 sati u Kalinovcu, na raskrižju u Kolodvorskoj ulici, zbog nepoštivanja prednosti prolaska sudarila su se dva osobna automobila. Jedan je vozač lakše ozlijeđen.

Potom, oko 19.35 sati na nerazvrstanoj cesti kod Koprivničkih Bregi zbog neprilagođene brzine osobni automobil je sletio van kolnika. Troje putnika je lakše, a jedna putnica teže ozlijeđena. Vozač je bio pod utjecajem alkohola od 1,62 promila.

Naposljetku, oko 22.20 sati u Lepavini zbog neprilagođene brzine osobni automobil je sletio van kolnika. Vozač je lakše, a putnica teže ozlijeđena. Vozač je upravljao vozilom prije stjecanja prava.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače podsjećamo da konzumacija alkoholnih pića negativno utječe na sigurnost cestovnog prometa, te im stoga savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila odnosno da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića da upravlja vozilom.
Sve sudionike molimo da poštuju prometne znakove kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, posebice značenje prometnog znaka „Obavezno zaustavljanje“ i crvenog svjetla semafora.

Podsjećamo vozače koji skreću ulijevo, da prije samog skretanja, moraju propustiti sve vozače koji im dolaze u susret i koji zadržavaju smjer svojeg kretanja ili skreću udesno.

Na vozače apeliramo da se, prije nego što započnu vršenje radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, obilaženje i pretjecanje vozila, vožnja unatrag i slično uvjere da istu mogu izvršiti na način koji neće ugroziti ostale vozače i pješake. Prilikom vožnje unatrag vozači moraju na vozilu upaliti sva četiri pokazivača smjera.

Opetovano apeliramo na sve vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražene prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja svog vozila trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti. Kako se tijekom tjedna predviđa pogoršanje vremenskih prilika, podsjećamo vozače da tijekom kišnih oborina, te mokrih i klizavih kolnika smanje brzinu kretanja i povećaju međusobni razmak.

Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno molimo mlade vozače i vozače starije životne dobi. Podsjećamo na ograničenja u vezi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola odnosno da je za njih dozvoljena koncentracija alkohola od 0,00 promila, na nužnost poštivanja ograničenja brzina kretanja u naselju i van naselja, te povećan oprez prilikom pretjecanja i vršenja radnji vozilom u prometu. Vozače motocikala molimo da poštuju prometne propise, te da oni, i putnici koje prevoze, uvijek koriste pravilno pričvršćene homologirane zaštitne kacige i da ne „ulijeću u škare“. Vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni su koristiti sigurnosni pojas. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica. Na pješake, vozače bicikala i vozače svih vrsta motornih vozila apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Sve sudionike u prometu tijekom predstojećeg tjedna, molimo za povećan oprez u zonama osnovnih i srednjih škola, te dječjih vrtića. Posebno naglašavamo nužnost poštivanja ograničenja brzine kretanja u zoni obrazovnih ustanova, nužnost poštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, kao i poštivanje pravila vezanih uz zaustavljanje i parkiranje vozila.



Pisane vijesti