Upozorenja i savjeti vozačima vezano uz promet na raskrižjima

Slika PU_KK/Vijesti/2013/01/pol.vozilo.bmp

U proteklom vremenskom razdoblju zabilježeno je više prometnih nesreća uslijed neštovanja značenja svjetala semafora i prometnih znakova kojima se regulira promet na raskrižjima.

Foto: Ilustracija  

U proteklom vremenskom razdoblju zabilježeno je više prometnih nesreća uslijed neštovanja značenja svjetala semafora i prometnih znakova kojima se regulira promet na raskrižjima. 

Stoga podsjećamo vozače da su na raskrižju cesta iste važnosti ili u susretu s drugim vozilom dužni propustit vozilo koje nailazi s njihove desne strane, te da je vozač vozila koji skreće ulijevo dužan propustiti vozilo koje, dolazeći iz suprotnog smjera, zadržava smjer svog kretanja ili skreće udesno, osim ako postavljenim prometnim znakom nije drukčije određeno. 

Ukoliko je promet na raskrižju reguliran prometnim znacima, vozač koji ulazi vozilom na cestu koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska dužan je propustiti sva vozila koja se kreću tom cestom.           

Ukoliko je promet na raskrižju reguliran semaforima, vozači i drugi sudionici u prometu dužni su se pridržavati značenja upaljenih svjetala istih, te stoga podsjećamo na značenje pojedinih svjetala semafora: 

· crveno svjetlo – zabrana prolaska,

·  zeleno svjetlo – slobodan prolazak ,

·   žuto svjetlo – upaljeno samostalno, znači da vozilo ne smije prijeći crtu zaustavljanja niti smije ući u raskrižje, ako se u trenutku kad se žuto svjetlo pojavi, nalazi na takvoj udaljenosti od prometnog svjetla da se može na siguran način zaustaviti

·  žuto svjetlo upaljeno istovremeno sa crvenim svjetlom označava skoru promjenu svjetla i pojavu zelenog svjetla, ali ne mijenja zabranu prolaska koja je dana crvenim svjetlom,

·   žuto treptavo svjetlo obvezuje sve sudionike u prometu da se kreću uz povećani oprez ,

·  zeleno treptavo svjetlo služi za upozorenje sudionika u prometu na skori prestanak slobodnog prolaska i na pojavu žutog, odnosno crvenog svjetla. 

Također upozoravamo vozače da prilikom približavanja raskrižju prilagode brzinu kretanja prometnoj situaciji na cesti, te da na dovoljnoj udaljenosti pred raskrižjem vozilom zauzmu položaj na onoj prometnoj traci kojom moraju proći kroz raskrižje.



Stranica