Utaja poreza ili carine - oštetio državni proračun Republike Hrvatske za 574.447 kuna

Slika /ikone/novac.jpg

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela utaje poreza ili carine protiv osumnjičenika i trgovačkog društva podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 53-godišnjakom i trgovačkim društvom s područja Koprivničko-križevačke županije, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela utaje poreza ili carine.   

Sumnja se da je osumnjičeni kao direktor i vlasnik trgovačkog društva da bi izbjegao plaćanje  poreza na dobit, davao netočne i nepotpune podatke o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđenje iznosa porezne obveze.

Također, propustio je sastavljati i prezentirati godišnje financijske izvještaje primjenom odredbi hrvatskih standarda financijskog izvještavanja, temeljem čega je bio dužan izvršiti otpis obveza prema drugom trgovačkom društvu u stečaju u iznosu od 3.934.448,67 kuna jer je navedeno društvo brisano iz sudskog registra te istu obvezu uključiti u prihode poreznog razdoblja 2017. godine, sukladno Pravilniku o porezu na dobit, zbog čega je došlo do neutvrđivanja porezne obveze u iznosu od 574.447,59 kuna za koji iznos je oštećen državni proračun Republike Hrvatske.
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela utaje poreza ili carine protiv osumnjičenika i trgovačkog društva podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.  
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon