Vozači starije životne dobi oprezno u prometu

Slika PU_KK/Vijesti/2016/10/auto.bmp

Povećanjem kvalitete života produžuje se životni vijek, a usporedno s time produžuje i vozački vijek pa tako na prometnicama posljednjih godina imamo veći broj vozača starije životne dobi. Iako su vozači starije životne dobi vozačke vještine stjecali godinama, 

Foto: Ilustracija 

Povećanjem kvalitete života produžuje se životni vijek, a usporedno s time produžuje i vozački vijek pa tako na prometnicama posljednjih godina imamo veći broj vozača starije životne dobi. Iako su vozači starije životne dobi vozačke vještine stjecali godinama, protekom vremena one ipak oslabe, a u kombinaciji s određenim fizičkim promjenama i narušenim zdravstvenim stanjem, prilikom sudjelovanja u prometu na cestama čine prekršaje i prometne nesreće. 

Osjetilom vida primamo najviše informacija, te s godinama dolazi do smanjenja oštrine, čime se kod starijih osoba pojavljuju problemi u težoj prilagodbi vožnje u večernjim i noćnim satima, oštrini i čistoći prometnih znakova. Kako se dio informacija iz okoline prima osjetom sluha, kod nekih osoba mogu se pojaviti problemi uz smanjenu čujnost zvukova hitne pomoći, policije, vatrogasaca, ali i govor putnika u vozilu. Nadalje, kod nekih se pojavljuju i ograničenja u pokretljivosti mišića, čime je otežano upravljanje vozilom i poduzimanje pojedinih radnji u prometu (npr. kočenje, skretanje, mijenjanje brzine i dr.). Svi vozači ponekad se nađu u situaciji kada se teško koncentrirati na okolinu, dok kod starijih vozača koncentracija brže opada, te je otežano putovanje na dužim relacijama, čime se povećava opasnost od događanja i sudjelovanja u prometnim nesrećama. 

Iako veći dio populacije vozača starije dobi ne pati od većih zdravstvenih problema, kod nekih se javljaju problemi koji direktno ugrožavaju njih same, te se situacija dodatno pogoršava korištenjem pojedinih lijekova koji usporavaju  njihove funkcije ili izazivaju probleme, kao i korištenje onih lijekova koji se od strane proizvođača ne preporučaju ili se ne smiju koristiti za vrijeme vožnje. 

Za starije osobe, ukoliko sjedaju za volan preporuča se da uz njih bude prisutna osoba koja će im pomoći, ukazati na put, prometne znakove i biti podrška u slučaju akcidentnih događaja. Prije nego započnu upravljanje vozilom, ne preporuča se konzumiranje alkoholnih pića i lijekova koji utječu na vozačke sposobnosti. Ukoliko se zbog nekog zdravstvenog razloga vozači starije dobi ne osjećaju dobro (visok krvni tlak i sl.) u tom slučaju, ne preporuča se upravljanje motornim vozilima. 

Možete poboljšati sigurnost vozeći tijekom dana, po lijepom vremenu, na mirnim cestama u poznatim područjima. Planirajte svoj put kako bi se izbjegle prometne „špice“. Odgodite svoje putovanje, ako je vidljivost slaba. Provjerite jeste li u optimalnom stanju voziti u odnosu na uvjete na cesti. Nemojte voziti ako ste umorni ili ljuti - i nikada nemojte voziti nakon konzumiranja alkohola. 

Obzirom da se s godinama gubi na brzini poduzimanja pojedinih radnji, prije započinjanja radnji u prometu kao što su uključivanje u promet, pretjecanje, vožnja unatrag i dr., nužan je dodatni, povećan,oprez i provjera da li se radnja može poduzeti bez opasnosti za sudionike u prometu i imovinu.



Stranica