Vožnja u uvjetima magle

Slika PU_KK/Vijesti/2011/11/auto_policija06.jpg

Foto: Ilustracija 

Posljednjih nekoliko dana svjedoci smo pogoršanja vremenskih prilika koje se ogleda u cjelodnevnim gustim maglama što uzrokuje smanjenu vidljivost i otežava normalno odvijanje prometa. Vožnja u ovakvim uvjetima zahtjeva pojačanu pozornost vozača, ali i ostalih sudionika u prometu.

Upozoravamo vozače da tijekom vožnje u smanjenim uvjetima vidljivosti, obavezno koriste kratka svjetla i/ilisvjetla za maglu. Korištenje dugih svjetala se ne preporuča jer se reflektira i zasljepljuje vozače.

Napominjemo da je potrebno brzinu kretanja vozila prilagoditi uvjetima vidljivosti, odnosno da je potrebno smanjiti brzinu i povećati razmak između vozila,  te izbjegavati nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja.

Ovim putem želimo podsjetiti vozače motornih vozila na važnost tehničke ispravnosti vozila, a posebice svjetlosno - signalnog sklopa i sklopa za zaustavljanje vozila. Nerijetko smo svjedoci sudjelovanja u prometu motornih vozila, prvenstveno traktora, na kojima su svjetla i pokazivači smjera neispravni, a koji unatoč tome sudjeluju u prometu i predstavljaju potencijalnu opasnost po događanje prometnih nesreća, jer ih ostali sudionici prometnih nesreća ne mogu pravovremeno uočiti.

Svaku promjenu smjera kretanja potrebno je najaviti ostalim sudionicima u prometu pravovremeno uključivanjem pokazivača smjera. Ističemo da je prilikom vožnje unatrag potrebno uključiti sva četiri pokazivača smjera.

Bicikliste podsjećamo da su za vrijeme magle, uslijed koje je smanjena vidljivost, dužni koristite reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću biciklističku odjeću, te se kretati biciklističkim stazama i trakama. Na biciklima trebaju biti upaljena svjetla (naprijed - bijele boje, straga - crvene boje).

Pješacima skrećemo pozornost na obavezu korištenje nogostupa i obilježenih pješačkih prijelaza, kao i na korištenje reflektirajućih materijala ili izvora svjetlosti prilikom kretanja kolnikom. Ne preporučamo kretanje kolnikom u odjeći tamne boje, jer se time otežava pravovremeno uočavanje pješaka.  



Stranica