Zabilježena tri požara na otvorenom prostoru - oprez prilikom spaljivanja biljnog otpada!

Slika /ikone/Pozartrave.jpg

Skrećemo pozornost da je potrebno pridržavati se odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla

Foto: Ilustracija

Požari na otvorenom prostoru

Jučer, 22. ožujka, oko 12.50 sati nedaleko mjesta Đurđic 64-godišnjakinja je spaljivala suhu travu te se vatra proširila na susjednu parcelu na kojoj je djelomično nagorjelo više stabala oraha. Nije nastupila materijalna šteta, a požar su ugasili vatrogasci JVP-a Križevci.

Jučer, 22. ožujka, između 18 i 19 sati na otvorenom prostoru između Repaša i Novačke na neutvrđen način izbio je požar suhe trave i niskog raslinja. Požar su ugasili vatrogasci DVD-a Gola, Novačka, Otočka i Ždala.

Jučer, 22. ožujka, oko 19 sati između Virja i Molvi na neutvrđen način izbio je požar suhe trave i niskog raslinja. Požar su ugasili vatrogasci JVP-a Đurđevac i DVD-a Virje.

Dobro je podsjetiti

Zaštita od požara - upozorenje na okolnosti spaljivanja biljnog otpada

Dolaskom proljeća i povoljnijih vremenskih prilika započinju i radovi na pripremanju poljoprivrednog zemljišta, uz koje je uvijek vezano i spaljivanje biljnog otpada i trave.

Nažalost, tada se počinju bilježiti i događaji gdje uslijed nepridržavanja propisa dolazi do proširenja vatre van kontrole osoba koje vrše spaljivanje.

Skrećemo pozornost da je potrebno pridržavati se odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

Podsjećamo da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i građevina podložnih zapaljenju.

Zemljište na kojem se vrši spaljivanje potrebno je izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i građevine podložne zapaljenju kako bi se izbjegla mogućnost nekontroliranog širenja vatre.

Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (na tel. 193), policiju (na tel. 192) ili županijski centar 112 (na tel.  112) te započeti s gašenjem.

 

Stranica