"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u Križevcima

Slika PU_KK/Vijesti/2015/11/droge.15.11.jpg

U ponedjeljak, 16. studenoga, u Gimnaziji „Ivana Zakmardija Dijankovečkog“ u Križevcima održano je edukativno predavanje u sklopu nacionalnog projekta „Zdrav za 5“ za 73 učenika 1. razreda škole, u nazočnosti djelatnika škole.  

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U ponedjeljak, 16. studenoga, u Gimnaziji „Ivana Zakmardija Dijankovečkog“ u Križevcima održano je edukativno predavanje u sklopu nacionalnog projekta „Zdrav za 5“ za  73 učenika 1. razreda škole, u nazočnosti djelatnika škole.

Predavanje na temu „Zlouporaba i ovisnost o drogama“ održali su policijski službenici Policijske uprave. Učenici su kroz predavanje upoznati s vrstama droga i načinima na koje djeluju. Kroz brojne primjere iz policijske prakse predočene su posljedice koje jednokratna ili redovita konzumacija može izazvati, koje opasnosti predstavljaju za zdravlje, te obiteljski i društveni život.  

Sve počinje zadovoljavanjem znatiželje i vršnjačkim pritiskom: pod izlikom prijateljstva nudi se konzumacija droga – važno je imati svoj stav i reći NE. Predočeni su im pojmovi iz Kaznenog zakona vezano uz posjedovanje, posredovanje u prodaji/kupnji, omogućavanje zlouporabe droga, s naglaskom na zapriječene kazne. Učenici su posebno upozoreni na problem pojave novih vrsta droga - proizvoda koji čine mješavine bilja natopljene sintetičnim kanabinoidima.  

Sve više događaja ukazuje na to da je konzumacija, te prisutnost opojnih droga, kako inih tako i sintetičkih svakodnevica Republici Hrvatskoj, te predstavlja velik problem za mlade ljude, obitelji. Važno je da učenici upoznaju što znači uopće konzumacija, posjedovanje, koje su to vrste opojnih droga, kako djeluju, kaznenopravni aspekti, te u konačnici da se suoče sa činjenicom ukoliko netko postane ovisnik da je liječenje u potpunosti gotovo nemoguće. 

Učenici su upućeni  gdje mogu potražiti pomoć ukoliko imaju problema, ili znaju za nekog tko ih ima, te da je način na koji se problemima pristupa anoniman i profesionalan u Centru za prevenciju ovisnosti. 



Stranica