"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u Križevcima

Slika PU_KK/Vijesti/2016/03/predavanje.17.3.jpg

U četvrtak, 17. ožujka, policijska službenica za prevenciju održala je predavanje za 90 učenika dva 8. razreda u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Križevcima, uz nazočnost socijalne radnice i dvije profesorice.   

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 17. ožujka, policijska službenica za prevenciju održala je predavanje za 90 učenika dva 8. razreda u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Križevcima, uz nazočnost socijalne radnice i dvije profesorice.  

Predavanje je održano na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“, a održano je u sklopu Komponente I projekta „Zdrav za 5“. Učenici su upoznati sa projektom „Zdrav za 5“, koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša. 

Kroz primjere iz policijske prakse, predočene su im posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola kod počinjenja prekršaja i kaznenih djela: uništavanje imovine, narušavanje javnog reda i mira, nasilničko ponašanje u obitelji, posljedice prilikom sudjelovanja u prometu na cestama. Na primjeru činjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira od strane 15 - godišnjaka pod utjecajem alkohola, istima se nastojao približiti postupak policije i suda u takvim predmetima. Naglasak je dat na posljedice koje nosi takav čin, odnosno kako to utječe na budućnost djeteta.  

Tijekom predavanja  djeca su upoznata sa činjenicom koliko su štetne i razorne posljedice prekomjerne konzumacije alkoholnih pića, odnosno stvorena ovisnost, u obiteljima, kada se javlja nasilje, ekonomski problemi, te činjenica da djeca pate, budu žrtve nasilja i da je potrebno reagirati ukoliko saznamo za takve primjere. 

Također, učenici su upoznati da je alkohol vrlo štetan po zdravlje, kako fizičko tako i mentalno, ukoliko se prekomjerno i dulje vrijeme uzima, te da je osobna odluka da li će isti probati i nastaviti piti. Na učenike se apeliralo da vode računa o sebi, jedni o drugima, da ne sudjeluju u prometu ukoliko su pod utjecajem alkohola, te da se ne voze prijevoznim sredstvima s osobama koje su pile, kao i da pomognu prijateljima, kolegama, ukoliko su previše popili. 

Na kraju edukacije, učenicima je održano kratko predavanje o štetnosti konzumacije opojnih droga, s posebnim naglaskom na sintetičke droge, s novim pojavnim oblicima, lako dostupne u vidu sprejeva, osvježivača, materija koje se poput nikotina unose u organizam. Budući da su vrlo opasne, razorne po organizam nakon samo jedne konzumacije, ostavljaju posljedice po zdravlje na cijeli organizam. Pokazan je primjer iz prakse, kada je nedavno, mlada osoba, sportaš, dijete koje nikada nije  iskazivalo asocijalno ponašanje, probao sintetičku drogu i preminuo.  

Na učenike se apeliralo da ne dolaze u doticaj s opojnim drogama bilo koje vrste, da se obrate policiji ukoliko im netko nudi, te da imaju na umu koliko je opasno uopće konzumirati. 



Stranica