"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u Križevcima

Slika PU_KK/Vijesti/2016/10/predavanje.21.10.jpg

U sklopu Komponente I projekta „Zdrav za 5“, policijske službenice za prevenciju održale su predavanje za 72 učenika 8. razreda OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci, u prisutnosti pedagoginje i razrednica. Tema predavanje bila je „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“.  

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U sklopu Komponente I projekta „Zdrav za 5“, policijske službenice za prevenciju održale su predavanje za 72 učenika 8. razreda OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci, u prisutnosti pedagoginje i razrednica. Tema predavanje bila je „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“.

Učenicima je predočen tematski okvir projekta „Zdrav za pet“ koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša.Nakon prezentiranja rezultata anonimnog anketiranja učenika osmih razreda koje je provedeno u školama u Županiji koprivničko - križevačkoj prije tri godine, učenicima je prezentirana problematika zlouporabe alkohola kroz primjere iz medija. 

Kroz primjere iz policijske prakse, predočene su im posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola kod počinjenja prekršaja i kaznenih djela: uništavanje imovine, narušavanje javnog reda i mira, nasilničko ponašanje u obitelji, posljedice prilikom sudjelovanja u prometu na cestama. Na primjeru činjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira od strane 15.-to godišnjaka pod utjecajem alkohola, istima se nastojao približiti postupak policije i suda u takvim predmetima. Naglasak je dat na posljedice koje nosi takav čin, odnosno kako to utječe na budućnost tog djeteta.

Tijekom predavanja razgovaralo se o tome zašto mladi ljudi počinju konzumirati alkohol, kako se ponašaju pod utjecajem istog, te da je odluka hoće li ili ne piti, isključivo na njima, tako da nakon dobivenih informacija glede alkohola, odluče o ponašanju, te budu svjesni možebitnih posljedica. Posljedica u vidu asocijalnog ponašanja, devijantnog, činjenja kaznenih djela, sve ono što moguće ne bi činili da nisu konzumirali alkoholna pića.

Također, razgovaralo se o tome koliko su štetne i razorne posljedice prekomjerne konzumacije alkoholnih pića, odnosno stvorena ovisnost u obiteljima, kada se javlja nasilje, ekonomski problemi, te činjenica da djeca pate, budu žrtve nasilja i da je potrebno reagirati ukoliko saznamo za takve primjere.

Općenito, učenici su upućeni da je alkohol vrlo štetan po zdravlje, kako fizičko tako i mentalno, ukoliko se prekomjerno i dulje vrijeme uzima, te da je osobna odluka da li će isti probati i nastaviti piti. Apelirali smo na učenike da vode računa o sebi, jedni o drugima, da ne sudjeluju u prometu ukoliko su pod utjecajem alkohola, te da se ne voze na prijevoznim sredstvima s osobama koje su pile, kao i da pomognu prijateljima, kolegama, ukoliko su previše popili.



Stranica