"Zdrav za 5" - Edukativno predavanje u OŠ "Kalnik"

Slika PU_KK/Vijesti/2014/11/kalnik.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U četvrtak, 27. studenoga, policijski službenici Policijske uprave održali su predavanje za 15 učenika 8. razreda u Osnovnoj školi „Kalnik“. 

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, a u sklopu projekta „Zdrav za 5“ održano je predavanje na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ i zloupotreba droga.             

Nakon upoznavanja s načinom provedbe projekta „zdrav za 5“, učenici su upoznati sa problematikom zlouporabe alkohola i droga kroz konkretne primjere iz medija: kao što su posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola i droga (uništavanje imovine pod utjecajem alkohola, narušavanje javnog reda i mira, posljedice konzumacije alkohola/droga prilikom sudjelovanja u prometu na cestama).

Također, učenici su upoznati sa zakonskim odredbama koje se odnose na zlouporabu alkohola/droga: Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakon o suzbijanju zlouporabe droga.             

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu održao je edukaciju vezanu uz akciju „Manje oružja, manje tragedija“. Učenici su kroz primjere upoznati s opasnostima korištenja oružja i drugih minsko-eksplozivnih sredstava. Pozvalo ih se da ne diraju nepoznate i sumnjive predmete, već da to dojave na 192.

Također, podijeljene su im brošure, u kojima se poziva građane da bez pokretanja prekršajnog i kaznenog postupka predaju zabranjeno i dozvoljeno oružje na način da nazovu 192. Nakon toga će se uputiti policijski službenik protueksplozijske zaštite u civilu i u vozilu bez policijskih obilježja koji će zbrinuti isto.

Obzirom na nadolazeće blagdane, učenici su upoznati sa zakonskim odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima: kada i pod kojim uvjetima se mogu koristiti pirotehnička sredstva I. i II. razreda, te opasnostima koje vrebaju uslijed nestručnog rukovanja tim tvarima.



Stranica