"Zdrav za 5" - Eko radionica na području značajnog krajobraza Čambina

Slika PU_KK/Vijesti/2013/05/cambina.1.300.gif

Foto: Pu koprivničko - križevačka 

U srijedu, 8. svibnja, od 10 do 13 sati, na značajnom krajobrazu Čambina održana je pretposljednja aktivnost u projektu „Zdrav za 5“, Komponenta II - Zaštita okoliša i prirode. 

Aktivnost je organizirana od strane Policijske uprave i Županije koprivničko – križevačke, na kojoj su se okupila 42 učenika EKO grupe sa ravnateljicom i profesorima OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci.             

Prisutne je na početku pozdravio Stjepan Behin predstavnik Koprivničko - križevačke županije. Željka Kolar ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko - križevačke županije učenike je upoznala s eko sistemom, lovom i ribolovom (u blizini se nalaze zaštićena područja, stabla hrasta Lužnjaka, stara 400 godina). 

Mirjana Molvarec, revirnica Šumarije Repaš, upoznala je prisutne sa zanimanjem šumara i lugara i njihovim zadaćama, te šumama i njihovim karakteristikama na području kojim gospodari Šumarija Repaš. 

Voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i prirode Ana List  istaknula je važnost i značaj barskih ekosustava, pojam eutrofikacije i način zaštite područja ekološke mreže. 

Nakon uvodnih predavanja i obraćanja učenici Eko grupe izveli su igrokaz "Djed i repa ", te prezentirali aktivnosti svoje EKO škole. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu prezentirao je akciju „Manje oružja -manje tragedija“, policijski službenici Interventne jedinice policije prezentirali su opremu, izvedena je vježba rada vodiča službenog psa s psom za detekciju opojnih droga, a ujedno je ronioc izveo vježbu urona. 

Policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa održala je edukaciju vezano uz sigurnost u cestovnom prometu, a Policijska postaja Đurđevac prezentirala opremu. 

Partneri/sudionici u aktivnosti su: Koprivničko - križevačka županija, Uprava za zaštitu i spašavanje,Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Koprivničko - križevačke županije, Odsjek za zaštitu okoliša i prirode Koprivničko - križevačke županije, Hrvatske šume - Šumarija Repaš, Grad Križevci, općina Gola, Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Križevci i Policijska uprava koprivničko – križevačka. 

Cjelokupna aktivnost je organizirana s porukama:„NE drogi, NE alkoholu i NE igrama na sreću“ – ŽIVI ZDRAVO, BUDI ZDRAV JER ČIST OKOLIŠ JE ZDRAVA BUDUĆNOST.



Stranica