"Zdrav za 5" - Održano edukativno predavanje u Koprivnici

Slika PU_KK/Vijesti/2014/12/zdrav za 5.bmp

Foto: Ilustracija 

U utorak, 16. prosinca, policijski službenici Policijske uprave održali su predavanje za 26 učenika 8. b razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ u Koprivnici u nazočnosti razrednice. 

Predavanje na temu„Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ održano je u sklopu Komponente I - podkomponente I Projekta „Zdrav za 5“.

Učenike se upoznalo s ciljevima i načinom provedbe Projekta „Zdrav za 5“, te su im prezentirani rezultati anonimnog anketiranja njihovih vršnjaka glede problematike ovisnosti o alkoholu: 92 % učenika je jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića, a čak njih 30 % je u posljednjih godinu dana bilo u stanju teške opijenosti.

Na primjerima iz medija i iz policijske prakse nastojalo ih se upoznati sa štetnim posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola.

Prikazani su im primjeri kažnjivih ponašanja pod utjecajem alkohola: narušavanje javnog reda i mira, uništavanje imovine, posljedice konzumacije alkohola u prometu na cestama, nasilnička ponašanja u obitelji.

Upoznati su sa zakonskim odredbama članka 19. i 20. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, člankom 11. Zakona o trgovini, člankom 12. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.             

Također je održano predavanje u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, a povodom operativne akcije „Mir i dobro“. Ministarstvo unutarnjih poslova od 1993. godine organizira akciju „Mir i dobro“ kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru.

Učenike se upoznalo s, njima bitnim odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima – da se pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu prodavati osobama starijim od 18 godina, a uporaba je dozvoljena u periodu od 27. prosinca do 1. siječnja. Upozoreni su na opasnosti koje prijete uslijed korištenja pirotehničkih sredstava.

Učenicima su podijeljene brošure akcije „Manje oružja, manje tragedija“, te ih se pozvalo da iste daju svojim roditeljima koje pozivamo da učine svoj dom sigurnijim – da se riješe oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, i to na način da nazovu 192. Nakon poziva, u najkraćem vremenu, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu će u civilu i vozilom bez policijskih obilježja preuzeti rečena sredstva.



Stranica