Zdrav za 5: Predavanje u Đurđevcu

Slika PU_KK/Vijesti/2014/02/Zz5_Dju_4.2._2.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

Policijske službenice za nadzor i planiranje - za prevenciju Policijske uprave u utorak su, 4. veljače, održale predavanje u sklopu Komponente 1 Projekta „Zdrav za 5“. Za 82 učenika četiri osmih tazreda Osnovne škole „Grgur Karlovčan“ u Đurđevcu,  predavanje je održano na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“.

Učenici su upoznati s razlozima i načinom provedbe Projekta „Zdrav za 5“, te su im prezentirani rezultati anonimnog anketiranja njihovih vršnjaka o problematici ovisnosti o alkoholu. Rezultati anketiranja u našoj županiji pokazuju da je čak 92 % njihovih vršnjaka jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića, a čak 30 % ih je u posljednjih godinu dana bilo u stanju teške opijenosti.

Na primjerima iz medija, odnosno događajima koji su se dogodili na području naše Policijske uprave, učenici su upoznti sa štetnim posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola. Prikazani su im primjeri protupravnih ponašanja pod utjecajem alkohola, kao što su narušavanja javnog reda i mira, uništavanje imovine, posljedice konzumacije alkohola u prometu na cestama, nasilnička ponašanja u obitelji.

Na primjerima iz prakse učenici su upoznati s tijekom policijskog postupanja (primjer narušavanja javnog reda i mira u jednom od ugostiteljskih objekata u kojem je počinitelj 15 - godišnje dijete pod utjecajem alkohola) i posljedicama takvog ponašanja na njihovu budućnost.



Stranica