Zdrav za 5: Predavanje u Goli

Slika PU_KK/Vijesti/2013/11/ZdravZa5Gola.jpg

U ponedjeljak, 25. studenog, policijske službenice za prevenciju Ureda načelnika održale su predavanje za 22 učenika 8. razreda Osnovne škole „Gola“. Predavanju su bili nazočni pedagog i razrednici osnovne škole.

Foto: Pu koprivničko - križevačka

U ponedjeljak, 25. studenog, policijske službenice za prevenciju Ureda načelnika održale su predavanje za 22 učenika 8. razreda Osnovne škole „Gola“. Predavanju su bili nazočni pedagog i razrednici osnovne škole.

Predavanje na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ održano je u sklopu Komponente I - podkomponente I Projekta „Zdrav za 5“.

Učenici su upoznati s ciljevima i načinom provedbe Projekta „Zdrav za 5“. Prezentirani su im rezultati anketiranja njihovih vršnjaka glede problematike ovisnosti o alkoholu, a koji pokazuju da je čak 92 % naših učenika jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića, a čak njih 30 % je u posljednjih godinu dana bilo u stanju teške opijenosti.

Na primjerima iz medija nastojalo ih se upoznati sa štetnim posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola. Prikazani su im primjeri kažnjivih ponašanja pod utjecajem alkohola: narušavanje javnog reda i mira, uništavanje imovine, posljedice konzumacije alkohola u prometu na cestama, nasilnička ponašanja.

Također ih se upoznalo sa zakonskim odredbama članka 19. i 20. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, člankom 11. Zakona o trgovini, člankom 12. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.Na primjeru narušavanja javnog reda i mira u jednom od ugostiteljskih objekata u kojem je počinitelj 15 - godišnje dijete pod utjecajem alkohola, nastojao im se objasniti kako postupaju policija, sud i druge institucije, odnosno posljedice takvog ponašanja i utjecaj na njihovu budućnost.



Stranica