"Zdrav za 5" - Predavanje u OŠ "Ljudevit Modec" u Križevcima

Slika PU_KK/Vijesti/2015/01/zdrav.kz.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U petak, 23. siječnja,policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave održali su predavanje u Osnovnoj školi „Ljudevit Modec“ u Križevcima. Predavanje je održano za 50 učenika 8.a i 8. b razreda, prisustvu socijalne radnice i dvoje profesora, na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ u sklopu Komponente I. projekta „Zdrav za 5“. 

Na početku predavanja učenicima je prezentiran projekt „Zdrav za 5“, način provedbe i ciljevi projekta. Prezentirano im je anonimno anketiranje učenika osmih razreda u školskoj godini 2012./2013. vezano uz problematiku konzumacije alkohola.

Učenicima se nastojalo objasniti kako sve počinje eksperimentiranjem i prigodnim konzumiranjem alkohola, koje ponekad dovodi i do ovisnosti. Prije ovisnosti, često se posljedice konzumacije očituju u činjenju kažnjivih radnji koje uvelike mogu utjecati na njihovu budućnost.

Kao primjere kažnjivih radnji navedeni su često činjeni prekršaji s elementima nasilja (narušavanja javnog reda i mira, nasilnička ponašanja u obitelji), prekršaji iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kaznena djela oštećenja stvari, nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Često se događa da oni postaju žrtve raznih kažnjivih ponašanja od strane osoba koje su pod utjecajem alkohola.

Važno je uvidjeti problem vezan uz zlouporabu alkohola i postaviti jasnu granicu kod konzumacije alkohola obzirom da alkohol utječe na svakog čovjeka drugačije.

Učenike je posebno interesirao članak Obiteljskog zakona koji se odnosi na izlaske poslije 23 sata djece mlađe od 16 godina. 

Kao alternativa današnjim pritiscima društva i učestaloj konzumaciji alkohola, prikazane su im provedene aktivnosti u sklopu Komponente II. projekta: druženje u prirodi i bavljenje sportskim aktivnostima.



Stranica