"Zdrav za 5" - Predavanje u Svetom Ivanu Žabno

Slika PU_KK/Vijesti/2015/03/zabno.zdrav.jpg

U srijedu, 11. ožujka, policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave održali su predavanje učenicima osmih razreda u Osnovnoj školi „Grigor Vitez“ u Svetom Ivanu Žabno.   

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 11. ožujka, policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave održali su predavanje učenicima osmih razreda u Osnovnoj školi „Grigor Vitez“  u Svetom Ivanu Žabno.  

Projekt „Zdrav za 5“ je projekt nacionalne razine koji se provodi već treću godinu zaredom, a odnosi se na prevenciju ovisnosti o drogama, alkoholu i igrama na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša.

Tema ovog predavanja bila je „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ u sklopu Komponente I - podkomponente I projekta „Zdrav za 5“. 

Učenici su upoznati s načinom provedbe projekta  i do sada provedenim aktivnostima na području Koprivničko-križevačke županije (edukativna predavanja i radionice na otvorenom prostoru). 

Učenicima su nakon prezentacije načina provođenja projekta, predočeni rezultati anonimnog anketiranja učenika osmih razreda koje je provedeno u školama u Županiji tijekom pretprošle školske godine, a koji se odnosi na učestalost konzumacije alkoholnih pića: čak 30 % učenika se u posljednjih godinu dana nalazilo u stanju teške opijenosti. 

Problematika zlouporabe alkohola predočena je kroz konkretne primjere iz medija: upoznalo ih se s posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola (uništavanje imovine pod utjecajem alkohola, narušavanje javnog reda i mira, posljedice konzumacije alkohola/droga prilikom sudjelovanja u prometu na cestama, nasilnička ponašanja u obitelji). 

Na primjeru počinjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira od strane 15 - godišnjaka pod utjecajem alkohola, učenicima se nastojao približiti postupak policije i suda u takvim predmetima. Poseban naglasak je bio je na posljedicama koje će snositi nakon počinjenja prekršaja i kaznenih djela s elementima nasilja odnosno utjecaj istog na njihovu budućnost.



Stranica