"Zdrav za 5": Predavanje učenicima OŠ "Braća Radić"

Slika PU_KK/Vijesti/2015/04/zdrav za 5.bmp

Dva predavanja na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ u sklopu Komponente I. projekta „Zdrav za 5“, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika održala je učenicima osmih razreda Osnovne škole „Braća Radić“ Koprivnica. Predavanja su održana 10. travnja a 41 učenika 8.b i 8.c razreda, te 27. travnja za 60 učenika 8.a, 8.d i 8.e razreda. 

Foto: Ilustracija

Dva predavanja na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ u sklopu Komponente I. projekta „Zdrav za 5“, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika održala je učenicima osmih razreda  Osnovne škole „Braća Radić“ Koprivnica. Predavanja su održana 10. travnja za 41 učenika 8.b i 8.c razreda, te 27. travnja za 60 učenika 8.a, 8.d i 8.e razreda.

Projekt „Zdrav za pet“ provodi se s ciljem prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola, droga i igara na sreću, te očuvanja i zaštite okoliša.

Učenicima su nakon prezentacije načina provođenja projekta, predočeni rezultati anonimnog anketiranja učenika osmih razreda koje je provedeno u školama u našoj Županiji tijekom pretprošle školske godine, a koje se odnosi na učestalost konzumacije alkoholnih pića.

Iz anketiranja proizlazi da je 92 % učenika jednom ili više puta konzumiralo alkoholna pića u svojem životu, njih 52 % u posljednjih mjesec dana, a čak 30 % učenika se u posljednjih godinu dana nalazilo u stanju teške opijenosti.

Kroz primjere iz policijske prakse i primjere iz medija, upoznati su s posljedicama i kaznenopravnim aspektima zlouporabe alkohola kod počinjenja prekršaja i kaznenih djela uništavanja imovine, narušavanja javnog reda i mira, nasilničkog ponašanja u obitelji i prilikom sudjelovanja u prometu na cestama.

Na primjeru počinjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira od strane 15 - godišnjaka pod utjecajem alkohola, učenicima se nastojao približiti postupak policije i suda u takvim slučajevima. Posebno su obrazložene odredbe Obiteljskog zakona o zabrani boravka na javnim mjestima nakon 23 sata, što je učenike i posebno zanimalo. Naglasak je bio na posljedicama koje nosi takav čin, odnosno kako to utječe na budućnost tog djeteta.



Stranica