Zimski uvjeti na cestama - oprezno u prometu

Slika PU_KK/Vijesti/2018/02/Zimski-uvjeti11.2.jpg

Na području kojeg pokriva PU koprivničko - križevačka, te susjednih PU varaždinske i PU međimurske nadležne Hrvatske ceste proglasile su zimske uvjete na cestama.

Foto: Ilustracija

Poradi snježnih padalina, te prianjanja snijega na kolnik na prometnicama su nastupili zimski uvjeti. Stoga podsjećamo vozače na obavezno korištenje zimske opreme,  što za vozače osobnih automobila znači da moraju imati zimske gume ili ljetne gume najmanje dubine utora 4 milimetra i lancima za snijeg pripravnim za postavljanje. Apeliramo na vlasnike i vozače teretnih vozila s priključnim vozilima da ne kreću na put,  jer je istima tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama zabranjeno sudjelovanje u prometu, te na vozače ostalih vrsta vozila koji nemaju zimsku opremu da ne kreću na put.  Ističemo obavezu vozača da očiste snijeg, i led, s vozila odnosno s krova, sa svih stakala i svih svjetala na vozilu.

Sve sudionika u prometu za povećan oprez tijekom zimskih uvjeta na prometnicama.  Savjetujemo vozačima da tijekom sudjelovanja u prometu na cestama za vrijeme nastupa zimskih uvjeta  povećaju međusobni sigurnosni razmak, smanje brzinu kretanja svojih vozila posebice na zavojima, prijevojima, nadvožnjacima i nizbrdicama, kako ne bi došlo do proklizavanja i zanošenja vozila, te slijetanja vozila s kolnika. Ističemo važnost poštivanja prometnih znakova posebice one na raskrižjima i u zonama škola, kao i one koji najavljuju približavanje pješačkim prijelazima. Zasebno apeliramo na vozače i pješake da ne koriste mobitele tijekom sudjelovanja u prometu, jer dodatno doprinose mogućnosti događanja prometnih nesreća posebice u ovim vremenskim uvjetima.

Pješake molimo da se uvjere da mogu sigurno prijeći kolnik, neovisno da li ga prelaze na obilježenom pješačkom prijelazu ili van njega, obzirom da na kolniku prekrivnom snijegom vozač ne može odmah čim započne kočiti zaustaviti svoje vozilo odnosno poradi toga što se zaustavni put vozila uvelike produžuje.

Na području kojeg pokriva PU koprivničko - križevačka, te susjednih PU varaždinske i PU međimurske nadležne Hrvatske ceste proglasile su zimske uvjete na cestama.



Stranica