"Živim život bez nasilja" - održane aktivnosti u sklopu komponente III.

Slika PU_KK/Vijesti/2015/05/komponenta.III.8.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

U utorak, 19. svibnja, u Osnovnoj školi Prof. Franje Viktora Šignjara Virje, održane su aktivnosti za 53 učenika sedmih razreda u sklopu Komponente III. projekta „Živim život bez nasilja“. 

Komponenta I. u vidu interaktivne radionice i Komponenta II. projekta – predstava „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ održane su 16. travnja ove godine. 

U prvom dijelu aktivnosti u sklopu Komponente III. održana je debata na temu  „Društvene mreže: prednost ili nedostatak?“. U debati je sudjelovalo 53 učenika 7.a. i 7. b. razreda koji su bili podijeljeni u afirmacijsku i negacijsku skupinu. Obje su skupine aktivno branile svoje stavove, isticale prednosti i nedostatke društvenih mreža i opasnosti koje prijete na istima.

Kroz pitanja i odgovore raspravljalo se o društvenim mrežama kao mjestima na kojima se razmjenjuju informacije, pozitivni i lijepi događaji, mjestima na kojima se jednostavno i lako kupuju stvari.

Nasuprot lijepim stranama, tu se javljaju problemi lažnih profila i problem „cyberbullying“-a, problem korištenja tuđih osobnih podataka u loše svrhe. Prema odluci sudaca, bolja je bila negacijska skupina koja je kvalitetnije branila svoje stavove o nedostacima društvenih mreža. 

Nakon toga uslijedilo je proglašenje pobjednika likovnog i literarnog natječaja. Prigodne nagrade za likovne radove dobile su Petra Šklebar, 7.b. r.(1. mjesto), Ivana Markov, 7.a. r. (2. mjesto) i Lucija Jaković, 7.b. r.(3. mjesto), a za literarni izričaj: Lucija Jaković, 7.b.(1. mjesto), Lea Hrženjak, 7.a. (2. mjesto) i  Marija Šimunić, 7.b. razred (za 3. mjesto). Od strane učenice pročitan je prvonagrađeni literarni uradak na temu nasilja.

Na kraju je prikazan igrani film medijske grupe 7. razreda osnovne škole „Dobro došao u naš razred…“ na temu nasilja. Cilj ovih aktivnosti bio je potaknuti mlade na razmišljanje o posljedicama bilo kojeg oblika nasilja i međusobnoj toleranciji.



Stranica