Škola nogometa u Molvama

Slika PU_KK/Vijesti/2012/09/molve.300.1.gif

Foto: Pu koprivničko - križevačka  

U srijedu, 12. rujna, policijski službenici za poslove prevencije, Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko – križevačke, Interventna jedinica policije i Policijska postaja Đurđevac, sudjelovali su, uz prethodni poziv, u Molvama u dijelu Projekta „OPEN FUN FOOTBALL SCHOOLS 2012“, Otvorena zabavna škola nogometa. 

Otvorena zabavna škola nogometa je sportska priredba u sklopu humanitarnog projekta koji organizira Danska nevladina organizacija u suradnji s Norveškim nogometnim savezom i UEAF-om, s ciljem razvoja prijateljstva, tolerancije, nenasilja, uvažavanja raznolikosti te usvajanja navika važnih za normalan rast i razvoj djece koja su kroz vježbe pokazala i svoj sportski talent. 

Škola je namijenjena djevojčicama i dječacima u dobi od 6 – 12 godina.  Ove godine, po prvi puta, Općina Molve organizirala je otvorenu zabavnu školu nogometa u suradnji sa OFFS uredom za Republiku Hrvatsku, Nogometnim savezom Hrvatske, Općinom Kalinovac, te susjednim općinama Molve i Novigrad Podravski. 

Početak otvorene zabavne škole bio je 10. rujna 2012.g. , dok su se policijski službenici aktivno uključili u srijedu, 12. rujna, preventivnim aktivnostima, na prostoru nogometnog igrališta NK „Mladost“, u odnosu na učesnike, 160 djece, polaznika škole. 

Policijski službenici Interventne jedinice policije djeci su prezentirali dijelove službene odore, te tehničkih sredstava koja se uglavnom upotrebljavaju na osiguranju sportskih priredbi i takmičenja – zaštitni prsluk, štit, kaciga, službene palice i dr. Pričali su sa djecom o važnosti korektnog ponašanja općenito, tako i tijekom navijanja, natjecanja, te opasnostima sa kojima se mogu u suprotnom susresti, te kako policijski službenici IJP postupaju u situacijama narušavanja javnog reda i mira. 

Nadalje, policijski službenik, vodič službenog psa, pokazao je djeci vježbu , kako pas pronalazi opojnu drogu, sakrivenu u vozilu. Ujedno , komunicirao je sa djecom o štetnosti opojnih droga, te ih upoznao kako službeni pas radi, uvježbava se, reagira. 

Policijski službenici Policijske postaje Đurđevac djeci su pokazali službeno vozilo „maricu“, te objasnili čemu služi, dakle da se osobe koje počine kazneno djelo, narušavaju javni red i mir, liše slobode ili zadržavaju, prevoze do prostora policije ili mjerodavnih institucija, u posebnom vozilu koje onemogućava izlazak. 

Također, prezentirali su rad uređaja za mjerenje brzine, ukazali na važnost poštivanja prometnih znakova i sva pravila ponašanja u prometu, pokazali službeni bicikl, te popričali sa djecom o važnosti pravilnog sudjelovanja u prometu, te opreme koju su dužni imati, svjetla, kacigu, dakle ispravan bicikl, kao i da mogu besplatno registrirati svoje bicikle, sa roditeljima, u Policijskoj postaji Đurđevac. 

Djeca su imala mogućnost sjesti na službene motore, vidjeti kako radi svjetlosna i zvučna signalizacija, pojašnjena im je važnost korištenja baš motora u radu policije, kaciga. 

Policijski službenici Ureda načelnika  za prevenciju sa djecom su komunicirali vezano uz tolerancije, nenasilnog modaliteta ponašanja, te im je podijeljen određeni dio promo materijala, na način da su igrom pronašli sakrivene majice , dio Projekta „NISI SAM“. 

Također, prezentiran im je sam projekt, te da nam se mogu i trebaju obratiti kada god imaju problem, a da se tiče vršnjačkog nasilja u bilo kojem obliku. 

Spomenute aktivnosti izuzetno su pozitivne, djeca su jako dobro reagirala, bila zainteresirana za sve sadržaje koje su policijski službenici ponudili. A općenito koncept kada se policija involvira u sportski sadržaj, dobra je shema za interakciju. 

Određeni broj djece prepoznao je policijske službenike koji su im tijekom godine održali edukacije u školama a vezano uz projekt Nisi sam.



Stranica