Preventivna akcija „Djeca, prijatelji u prometu“

Slika PU_KK/Vijesti/Djeca_PUP/Slikovnice.jpg
U petak, 22. svibnja, u organizaciji Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke održana je preventivna akcija Djeca, prijatelji u prometu. Akcija je održana na središnjem Zrinskom trgu u Koprivnici, s ciljem promicanja prometne kulture i povećanja razine sigurnosti djece u prometu, a  program je akcije pohodilo oko 400 djece.

Naime, djeca su najranjivija skupina sudionika u prometu. Tijekom prošle godine u prometu, na području PU koprivničko-križevačke, nastradalo je 81 dijete, odnosno maloljetnik, od čega ih je 12 zadobilo teške i 69 lakše tjelesne ozljede. Stradavanje djece posljedica je kršenja prometnih propisa i nepridržavanja osnovnih načela sigurnog ponašanja u prometu odraslih osoba, roditelja i vozača. Razlog stradavanju je i nedovoljna razina svijesti djece o posljedicama koje proizlaze iz nepropisnog i nepoželjnog ponašanja u prometu.  

Djelatnici Auto-kluba Koprivnica postavili su poligon spretnosti vožnje za vozače bicikala, a učenici petih razreda Osnovne škole „Đuro Ester“ polagali su ispit kako bi dobili vozačke dozvole za bicikl. Prodavaonice biciklističke opreme predstavile su opremu te su osigurale nagrade za najbolje učenike i prigodne materijale za sve ostale sudionike. Pripadnici mladeži Crvenog križa prezentirali su pružanje prve pomoći, dok su predstavnici Opće bolnice Koprivnica ukazali na opasnosti kojima se izlažu djeca – biciklisti kad ne koriste zaštitne kacige. Na pravilno postavljanje autosjedalica u vozilo te na opasnosti nekorištenja i nepravilnog korištenja autosjedalica, ukazivali su predstavnici Udruge „Roda“. Postaja prometne policije izložila je prometnu tehniku i uređaje (lasere, alkometre, Traffivision, motocikle…), a predstavljen je i rad kontakt-policije Policijske postaje Koprivnica. Državna uprava za zaštitu i spašavanje predstavila je i rad službe 112.
Istodobno, svoje slikovnice na temu prometa predstavio je i spisatelj Mladen Kušec, a bilo je i pjesme i plesa djece iz dječjih vrtića i osnovnih škola te natjecanja i poklona.


Stranica