Preventivno – represivna akcija nadzora alkoholiziranosti vozača u Križevcima

Slika PU_KK/Vijesti/Alko_KZ/TestVozaca.jpg

Noću petak na subotu, 29./30. svibnja, u vremenu od 22 do 6 sati na području Policijske postaje Križevci provedena je preventivno - represivna akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti vozača. Od kontroliranih 116 vozila i vozača samo 4 vozača osobnih automobila bili su pod utjecajem alkohola. Od 7 kontroliranih vozačica jedna je bila pod utjecajem alkohola od 0,72 g/kg.

Noću petak na subotu, 29./30. svibnja, u vremenu od 22 do 6 sati na području Policijske postaje Križevci provedena je preventivno - represivna akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti vozača.
Od kontroliranih 116  vozila i vozača samo četiri vozača osobnih automobila  bili su pod utjecajem alkohola. Od sedam kontroliranih vozačica jedna je bila pod utjecajem alkohola od 0,72 g/kg.
Dva vozača su dovedena u prostorije policije i zadržana do otrježnjenja. Najveća alkoholiziranost izmjerena je kod 21 – godišnjeg vozača osobnog automobila koji je zatečen u Cirkveni pod utjecajem alkohola od 1,66 g/kg.
 
Osim represivnog djelovanja ova je akcija obilježena i čisto preventivnim djelovanjem. Naime, ispred dvaju ugostiteljskih objekata u Križevcima uspostavljene su info – točke, gdje su od strane policijskih službenika dijeljeni prigodni promidžbeni materijali na temu mladih vozača, alkohola i brzine kao jednih od najznačajnijih faktora koji pridonose događanju prometnih nesreća.
Gosti lokala - vozači mogli su dragovoljno izmjeriti koncentraciju alkohola u organizmu uporabom alkometra, te na taj način spoznati jesu li u mogućnosti sudjelovati u prometu. Alkotestiranju se odazvao veći broj posjetitelja oba lokala koji su na taj način mogli prevenirati moguće kasnije sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. Tom prilikom veći broj posjetitelja lokala pokazao je zanimanje za ovakav oblik djelovanje policije te su određeno vrijeme proveli sa policijskim službenicima i razmijenili promišljanja o opasnostima u prometu.
 
Tijekom provođenja akcije nije bilo niti jedne prometne nesreće, a i broj vozača pod utjecajem alkohola u odnosu na ukupan broj kontroliranih vozača bio je znatno manji nego što je obično tijekom noći u dane vikenda.


Stranica