Zaštita djece u prometu na cestama

Idući tjedan počinju za sve učenike dugo očekivani zimski školski praznici koji će trajati od 24. prosinca 2009. do 8. siječnja 2010. godine. Njihov doživljaj intenzivirati će snijeg koji je do sada napadao, ali i snijeg koji se očekuje.

Idući tjedan počinju za sve učenike dugo očekivani zimski školski praznici, koji će trajati od 24. prosinca 2009. do 8. siječnja 2010. godine.  Njihov doživljaj intenzivirati će snijeg koji je do sada napadao, ali i snijeg koji se očekuje.

Kako ne bi došlo do ozljeđivanja djece, ovim putem podsjećamo i djecu i roditelje da cesta ne služi za igru već za promet vozila. Stoga se na cesti ne može grudati, sanjkati, skijati, klizati ili na bilo koji drugi način igrati, a što djeca znaju činiti. Kako se djeca znaju zanijeti u igri, neće ni primijetiti vozila koja im se približavaju, a što, kad se uzmu u obzir i otežani uvjeti vožnje i nemogućnost brzog zaustavljanja vozila, može dovesti do neželjenih posljedica.

Za svoje kretanje djeca-pješaci  obavezno moraju koristiti nogostupe ili biciklističko-pješačke staze, a kolnik prelaziti na „zebri“ nakon što se uvjere da isti mogu sigurno prijeći (pogledati lijevo i desno prije prelaska ceste).

Apeliramo na roditelje da ne dozvoljavaju djeci upravljanje biciklima za vrijeme dok traju zimski uvjeti na cestama kako ne bi došlo do padova i težeg ozljeđivanja djece. Ukoliko djeca moraju sudjelovati biciklima u prometu, ponovno ističemo obveze kretanja biciklističkim stazama, te korištenja zaštitne biciklističke kacige za sve osobe mlađe od 16 godina.

Kako će djeca biti putnici u vozilima, podsjećamo na obavezno korištenje sigurnosnog pojasa i prijevoz djece u za njih predviđenim sjedalicama. Ističemo da se dijete mlađe od 12 godina ne može prevoziti na sjedalu suvozača.


Stranica