"Vozačku i prometnu, molim!"

Slika PU_KK/vijesti/2010/04/Izlozba300_1.jpg
Foto: Pu koprivničko-križevačka
Jučer, 22. travnja, od 11 sati u prostorijama Policijske uprave koprivničko - križevačke održana je konferencija za predstavnike medija na kojoj je najavljena izložba „Vozačku i prometnu, molim!“. Novinarima su se obratili voditelj pododsjeka U Odjelu policije Policijske uprave g. Krunoslav Karas, voditelj Muzeja policije g. Željko Jamičić i ravnateljica Muzeja grada Koprivnice gđa. Draženka Jalšić Ernečić.

Krunoslav Karas je upoznao prisutne da je Pododsjek za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave inicirao i organizirao, kao jednu od svojih raznolikih preventivnih aktivnosti, izložbu „Vozačku i prometnu, molim“. Cilj izložbe je daljnje podizanje razine prometne kulture i smanjenje stradalih sudionika u prometu, ali i upoznavanje javnosti sa represivnim i preventivnim radom prometne policije te zajedničkim djelovanjem policije i društvene zajednice.

Otvorenje izložbe biti će u srijedu, 28. travnja, u 10 sati u Muzeju grada Koprivnice, a postav će biti izložen do 28. svibnja 2010. godine.

Izložba je postavljena u suradnji s Muzejom policije koji je pružio pomoć u izradi plakata, letaka i pozivnica vezanih uz izložbu,  te ustupio jedan dio svog bogatog fundusa, te u suradnji s Muzejom grada Koprivnice koji je ustupio svoj prostor.

Na izložbi će putem fotografija, plakata i izloženih predmeta građani biti upoznati sa stanjem sigurnosti na području Policijske uprave, aktivnostima koje se poduzimaju za smanjenje stradavanja u cestovnom prometu, uređajima kojima se vrši nadzor prometa (radar, Multanova, laserski uređaji), te načinom rada policije. Građani će također moći probati kako je to voziti motocikl na simulatoru vožnje. Prikazati će se i pregled rada prometne policije od početka 20. stoljeća do danas.

Krunoslav Karas se posebno zahvalio umirovljenim pripadnicima MUP-a  Miroslavu Kaveđiji, Ivi Komesu, Jovi Kraljiću, Mirku Pokrajcu, Milanu Rapaiću i Marijanu Tasotiu, te trenutno službujućim policijskim službenicma Mariu Imbriovčanu, Darku Juriću i Draženu Palfiu, kao i gospodinu Antunu Galu iz Ludbrega, koji su za potrebe izložbe ustupili svoje fotografije i vozačke dozvole.

Na konferenciji su novinari upoznati i s dodatnim sadržajima, tematski vezanim uz cestovni promet, kojima će se obogatiti izložba.

U pozivu svima zainteresiranim da posjete izložbu Krunoslav Karas je posebice istaknuo kao najzanimljivije izloške „milicijski fićek“, dozvolu za obavljanje „ambulantnog rada vozačkom mašinom“ iz 1939. g. i vozačku dozvolu izdanu 1908. godine (najstarija poznata vozačka dozvola na području države).

Ispred Muzeja policije novinarima se obratio voditelj Muzeja policije g. Željko Jamičić, koji je pohvalio Policijsku upravu koprivničko-križevačku na organiziranju izložbe „Vozačku i prometnu, molim“, koja se organizira treći put u državi, poesbice policijsku službenicu Pododsjeka za sigurnost cestovnog prometa gđu. Ivanku Vusić poradi novinarsko-istraživačkog rada u prikupljanju materijala za izložbu.

Istaknuo je da će se, osim najstarije vozačke dozvole u državi, na izložbi moći vidjeti i kopija patenta tahografa iz Bečkog arhiva kojeg je izumio Josip Belušić iz Labina i koji je prezentiran 1889. godine na svjetskoj izložbi u Parizu zajedno s Eifellovim tornjem, te kratki edukacijski spotovi, domaći i strani, namijenjeni mladima. Posebno je istaknuo da su, gledajući unazad 20 godina, došli do zaključka da se uloženi napor u preventivnom radu policijskih službenika Policijske uprave koprivničko-križevačke zamjećuje, a naročito je to vidljivo u smanjenom stradavanju osoba u prometnim nesrećama.

Ravnateljica Muzeja grada Koprivnice gđa Draženka Jalšić Ernečić je istaknula da se izložba „Vozačku i prometnu, molim!“ uklapa u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, čija je tema „muzej i društveni sklad“. Istaknula je prometnu kulturu kao sastavni dio opće kulture i da kao takova utječe na sklad u društvu. Smatra da je prometna kultura dio nematerijalne baštine, a jedan je od zadataka Muzeja je očuvanje hrvatske baštine. Također je istaknula da je sudjelovanjem u postavljanju ove izložbe Muzej grada Koprivnice postao alternativno mjesto edukacije o pravilnom ponašanju u prometu.


Stranica