Križevci: Održana akcija "Manje oružja, manje tragedija"

Slika PU_KK/vijesti/2010/05/PlakatMOMT300.jpg
Foto: Pu koprivničko-križevačka
Danas, 21. svibnja, od 10 do 12 sati na Trgu Josipa Juraja Strossmayera u Križevcima građanima je opetovano predstavljena akcija "Manje oružja, manje tragedija", koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH u suradnji sa programom Ujedinjenih naroda za razvoj u Republici Hrvatskoj (UNDP – United Nations Development Programme). Akcijom se nastoji senzibilizirati javnost i potaknuti je na dragovoljnu predaju oružja.

Tijekom akcije „Manje oružja-manje tragedija“ (počevši od stupanja na snagu novog Zakona o oružju, od 1. rujna 2007. godine – Narodne novine, broj: 63/07) traje dragovoljna predaja vatrenog oružja, što znači da je novim Zakonom o oružju predviđena vremenski neograničena dragovoljna predaja zabranjenog i dozvoljenog oružja. Oružje se može predati uvijek, i protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje, neće se pokretati niti prekršajni, niti kazneni postupak, ukoliko ga prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjena svih zakonskih policijskih ovlasti.

Na otvaranju ovog događaja nazočnima su se obratili načelnik Policijske postaje Križevci Abel Car, zamjenik gradonačelnika grada Križevaca Dragutin Guzalić i predstavnik udruga Božidar Štubelj, koji su naglasili opasnosti koje prijete od ilegalnog oružja te pozvali građane grada Križevaca i okolice da dragovoljnom predajom oružja daju svoj doprinos većoj sigurnosti svih nas te sretnijoj i ljepšoj budućnosti mladih bez oružja.

U programu su  sudjelovala djeca osnovnih škola u Križevcima koji su izveli nekoliko prigodnih pjesama i recitacija.

Za vrijeme trajanja prigodnog programa građanima su pružane informacija o Akciji i putem posebnih INFO točaka koje su bile postavljene na Trgu J.J. Strossmayera i Trgu Antuna Nemčića, gdje su im informacije pružali kontakt policajci i službenici protueksplozijske  zaštite te volonteri iz braniteljskih udruga i proslavljeni hrvatski atletičar, križevčanin Branko Zorko.

Od početka provedebe akcije na području Policisjke postaje Križevci građani su dragovoljno predali 30 komada vatrenog oružja, 128 komada raznog rasprskavajućeg oružja, 17 692 komada streljiva i 3,3 kilograma eksploziva. Tijekom provede današnjih aktivnosti u akciji građani su dragovoljno predali puškomitraljez, pušku, dva kilograma eksploziva, osam spremnika za automatsku pušku i  1 106 komada raznog streljiva.

Riješite se oružja bez sankcija i učinite Vaš dom sigurnijim.




Stranica